به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
تماس بگیرید: 88146121- 021 | 09303558070
بر اساس گزارشی در مجله اتنوفارماکولوژی در زمینه علمسنجی و وضعیت تولید دانش در حوزه داروشناسی بومی، طب سنتی و گیاهان دارویی، ایران در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸، جایگاه پنجم دنیا را به خود اختصاص داده است.
بر اساس این گزارش تحلیلی که حاصل همکاری بینالمللی پژوهشگرانی از کشورهای چین، انگلیس، پرتغال، بلغارستان، آلمان، لهستان و اتریش است و اطلاعات آن از پایگاه استنادی علمی Web of Science (ISI) بهدست آمده، ایران در میان تمام کشورهای مشارکتکننده در چاپ مقالات حوزه داروشناسی بومی، طب سنتی و گیاهان دارویی در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸، با ۲۴۳۹ مقاله و اختصاص ۶.۳ درصد مقالات چاپ شده در این بازه زمانی به خود، در رتبه پنجم قرار گرفته است.
چهار مقاله از ۱۰ مقاله پراستناد نخست دنیا در زمینه کارآزمایی بالینی در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی هم بر اساس این گزارش، مربوط به پژوهشگران ایرانی بوده و دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه آزاد اسلامی در میان پنج موسسه نخست آموزشی و پژوهشی دنیا از نظر تعداد مقالات منتشرشده در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی و فراوردههای طبیعی در این بازه زمانی قرار دارند.
از آنجاییکه در دیگر بازههای زمانی اعلامشده در این گزارش، نشانی از ایران و مراکز علمی تولیدکننده دانش کشور ما در میان پنج رتبه نخست نبوده و این جایگاه مهم در حدود زمانی ایجاد رشتههای طب سنتی، داروسازی سنتی و تاریخ پزشکی و راهاندازی دانشکدههای طب ایرانی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور با احتساب زمان ورود متخصصان و فارغالتحصیلان این رشتهها به عرصه پژوهش و همچنین، آغاز فعالیت نهاد تصمیمگیر پزشکی ایرانی در وزارت بهداشت ایران بهدست آمده است، این دستاورد علمی مهم را میتوان از برکات ورود علمی و دانشگاهی به این حوزه از دانش بومی کشور و توجه مقامات تصمیمگیر و متولیان سلامت کشور به امر توسعه علمی طب سنتی دانست.
بر اساس گزارش تحلیلی «نگاهی به مقالهای درخصوص وضعیت جهانی تولید مقالات در حوزه داروشناسی بومی(اتنوفارماکولوژی)» نیز که به تجزیه و تحلیل وابستگی مقالات دانشگاه علوم پزشکی تهران در گزارش منتشرشده توسط مجله اتنوفارماکولوژی میپردازد، سهم دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در کسب جایگاه پنجم برای این دانشگاه در زمینه تولید دانش در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی، بیش از سایر دانشکدهها و مراکز تحقیقاتی فعال در این حوزه بوده که این دستاورد بزرگ علمی نیز خود تاییدی بر نقش پررنگ ورود رشته طب سنتی به دانشگاه و ایجاد رویکرد علمی به این حوزه از دانش در جمهوری اسلامی ایران است.
گفتنی است، مجله اتنوفارماکولوژی بهعنوان یکی از مهمترین و معتبرترین مجلات حوزه داروشناسی بومی و طب سنتی، مطابق گزارش استناد به مجله(JCR) سال ۲۰۱۹، جزو ۱۰درصد برتر مجلات حوزه طب مکمل بر اساس شاخص ضریب تاثیر متناسبشده بر اساس منابع(SNIP) و نمایهشده با ضریب تاثیر(IF) ۳.۶۹ در پایگاه استنادی ISI است.
نوشتار «The ethnopharmacological literature: An analysis of the scientific landscape» مجله اتنوفارماکولوژی، از آدرس https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874119311225 قابل دسترسی است.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
وزیر بهداشت گفت: بارها گفته ام که یکی از همراه ترین یاران صمیمی ما در ایام نفس گیر و سخت کنونی، سازمان صدا و سیما بود.
دکتر سعید نمکی در نشست هم اندیشی با رییس و مدیران سازمان صدا و سیما که در ستاد وزارت بهداشت و با حضور معاونین و مدیران ارشد وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار داشت: بزرگ منشی، همراهی، دلسوزی و وفاقی که بین همکاران ما و مدیران سازمان صدا و سیما وجود داشت، مایه دلگرمی همکاران در عرصه های مختلف بود.
وی افزود: همکاری وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما در اطلاع رسانی، اعتلای دانش بهداشتی مردم در تمامی سطوح و تجلیل از خدمات و تلاش های مدافعان سلامت به خوبی قابل مشاهده بود و همراهی و همدلی و وفاق این دو مجموعه در راستای دوراندیشی نسبت به گرفتاری کرونا، یکی از رازهای موفقیت در این عرصه بود.
نمره صدا و سیما 20 بود
وزیر بهداشت یادآور شد: باید از حمایت و همدلی صدا و سیما تشکر کنیم. بارها گفته ام که نمره صدا و سیما در مبارزه با کرونا 20 بود گرچه برخی از شبکه ها مانند شبکه خبر همواره در کنار ما بودند اما سایر شبکه ها نیز هر زمان که ما نیاز داشتیم، دریغ نکردند. روز و شب های سختی را گذراندیم و هفته هایی است که در طول هفته یکی دو ساعت استراحت نداریم اما در طول این مدت، وقتی رایحه ای از مهربانی، دوستی، همراهی و همگامی از سوی دستگاهی می آمد نفس تازه می گرفتیم و این را به شکل بسیار اعلا در سازمان صدا و سیما دیدم. بنده روزشمار کرونا را می نویسم و در این نوشتار، ناگفته هایی وجود دارد که در آینده باید نوشت و خواند اما پر از فراز و نشیب است.
دکتر نمکی گفت: یک اتفاق حماسی بزرگ در ایران رخ داد. این اتفاق هر یک تا دو قرن یکبار ممکن است که در سطح جهان به چنین حدت و شدتی رخ دهد و علت اینکه همکاران ما با لطف و عنایت ویژه خدا توانستند در مقابل این هجمه سنگین بایستند نه پول و نه تخت بیمارستانی بود چون نسبت به استانداردهای اروپا و آمریکا، بسیار پایین تر هستیم. در بدترین شرایط کشورهای اروپایی بیش از 6 تخت به ازای هر هزار نفر دارند در حالیکه در ایران، این نسبت حدود 1.5 تخت بیمارستانی است.
توفیقات ایران در مبارزه با کرونا
وی یادآور شد: آنچه باعث توفیق ایران در مقابله با کرونا شد، روحیه جهادی و تجربه ذی قیمت دوران دفاع مقدس بود. قبل از اینکه بیماری کووید19 بخواهد به ایران برسد، ما باد را طوفان فرض کردیم در حالیکه در اروپا و آمریکا، طوفان را باد و نسیم انگاشتند. وجود روحیه جهادگرانه یکی دیگر از عوامل موفقیت ایران بود. یک پرستار یا پزشک در طول این مدت به دلیل مشکلات اقتصادی، بیماران را تنها نگذاشت، پرستارانی داشتیم که 18 تا 24 ماه کارانه دریافت نکرده بود و حتی یک نفر از آنها ما را در این شرایط تنها نگذاشتند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: حتی یک مورد از نیروهای بهداشتی و درمانی بخاطر کمبود ماسک یا لباس های محافظتی با ما بی مهری نکرد. حتی یک نفر از آنها از کانون عفونت دور نشدند و همانند پروانه در آتش سوختند و برای همه شهدا به ویژه شهدای مدافع سلامت، آرزوی همجواری با شهدای کربلا را دارم.
افتخارات ایران در راه مبارزه با کرونا
دکتر نمکی خاطرنشان کرد: در این شرایط افتخارات زیادی برای جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با کرونا ثبت شد. حتی یک بیمار پشت در هیچ بیمارستانی بدون تخت بیمارستانی نماند. هیچ بیماری اولویت بندی نشد و بر خلاف برخی کشورها، نگفتیم بخاطر کمبود تخت بیمارستانی، اولویت با جوان ترها است. هیچ بیماری به دلیل عدم بضاعت، پشت در بیمارستانها نماند و حتی افاغنه بدون کارت اقامت را هم رایگان درمان کردیم و این افتخار برای جمهوری اسلامی ثبت شد که عدالت در سلامت در همه جای کشور، اجرا شد.
درست ترین آمار و ارقام از وضعیت کرونا را بیان کردیم
وی افزود: توانمندی رسانه ملی و اعتماد عمومی نسبت به وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما به دلیل همدلی تنگاتنگ این دو دستگاه، بالا است. متاسفانه علیرغم اینکه توسط رسانه های بیگانه و برخی ها در داخل که همانند دوران جنگ، به دشمن گرا می دادند، از پشت خنجر خوردیم اما در طول این مدت، درست ترین ارقام و اعداد از وضعیت کرونا را همواره بیان کردیم و هیچ چیزی را کتمان نکردیم به همین دلیل هم بعد از مدتی فریب و نیرنگ رسانه های بیگانه کم رنگ شد و اعتماد به رسانه ملی و سخنگویی وزارت بهداشت افزایش یافت.
نسل های آینده باید بدانند
وزیر بهداشت گفت: تقاضای بنده از صدا و سیما این است که آنچه در مورد کرونا گذشت را زیباتر به تصویر بکشند این حماسه باید برای نسل های آینده بماند و آنها بدانند که چگونه در زمان تحریم و با جیب خالی و هزاران فشار ناشی از تحریم های ظالمانه، ملت ایران توانست حداقل یک به پنج اروپا و آمریکا را پشت سر بگذارد. آمریکایی ها 111 میلیارد دلار و انگلیسی ها 23 میلیارد پوند برای کرونا اختصاص دادند در حالیکه در ایران با موافقت مقام معظم رهبری حدود یک میلیارد یورو برای مقابله با کرونا در نظر گرفته شد که کمتر از 30 درصد از آن را دریافت کرده ایم و با دستور رییس جمهور قرار است قسط دوم آن نیز تخصیص یابد.
دکتر نمکی اضافه کرد: از هر کجای دنیا که می خواستیم ماسک به کشور وارد کنیم، در فرودگاه ها آن را بلوکه می کردند. این حماسه ملت ایران توسط صدا و سیما با تیم هنرمندی که می توانند به کار بگیرند، باید به تصویر کشیده شود. مقام معظم رهبری نیز فرمودند که یک آوینی دیگر برای به تصویر کشیدن این حماسه ها در شرایط کنونی نیاز است.
مردم از شیوه های تکراری خسته می شوند
وی تصریح کرد: اینکه چگونه توانستیم در کمتر از 60 روز از یک وارد کننده ماسک و لوازم محافظتی به تولید کننده و بعد صادر کننده تبدیل شویم باید به تصویر کشیده شد. این غیرت ملی را باید با کمال دقت و وسواس به تصویر کشید. باید ادامه راه را با شیوه های هنرمندانه داشته باشیم چون مردم از شیوه های تکراری خسته می شوند. مردم از بزرگ نمایی برخی از عددها و گفتارها، زده می شوند و تاب آوری مردم در بلند مدت، نیازمند یک شیوه هنرمندانه است.
در بزرگ کردن خطر باید چاشنی لطیف تری به کار بگیریم
وزیر بهداشت اضافه کرد: امروز در اخبار دیدم که غسالخانه به تصویر کشیده شده اما اعتقاد داریم که حتما باید چاشنی لطیف تری در بزرگ کردن خطر به کار بگیریم. باید این را بدانیم که مردم غیر از کرونا، گرفتاری های روحی و روانی دیگری هم دارند و اینکه افسردگی را تشدید و امید به آینده را با نیت خیر، تضعیف کنیم هنر زیادی نیست و باید با شیوه های هنرمندانه و با عدم وحشت زایی و حذف عادی انگاری از ذهن مردم و با خوف و رجا، این بیماری را برای مردم بیان کنیم. چون یاس و ناامیدی و اضطراب باعث ضعف سیستم ایمنی و تشدید ابتلا به کرونا می شود.
دکتر نمکی یادآور شد: باید راهکارهای مشترکی نه فقط بین وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما بلکه بین تمام ابزار های موثر هنرمندانه در کشور را به کار بگیریم. بعضی اوقات ممکن است از سازمان های مردم نهاد، جامعه هنرمندان و اصحاب رسانه بیرون از این دو دستگاه برای رساندن پیام به مردم استفاده کنیم.
اضطراب از بیماری، بزرگترین تهدید کننده اقتصاد ملی است
وی بیان کرد: معتقدم که هیچ خسران اقتصادی بیشتر از مزمن شدن کووید19 در کشور نیست. در جلسات مختلف می گفتم که ممکن است همه رستورانها باز باشند اما هیچ فردی تمایل به صرف غذا در این رستورانها نداشته باشد و یا اتوبوس برای گردشگری مردم صف کشیده باشد اما کسی سوار آن نشود. اضطراب از بیماری، بزرگترین تهدید کننده اقتصاد ملی است.
وزیر بهداشت افزود: فرض کنید که اکثر کارگران صنعت پتروشیمی در کشور بیمار شوند، چه کسی می خواهد این صنعت را بچرخاند. این شیوه ای که ما فکر کنیم با بازگشایی بدون توجه به اصل سلامت، اقتصاد می چرخد، هرگز چنین نیست. باید برای آموزش و پیشگیری از بیماری و افزایش آگاهی مردم در زمینه بیماری کووید19 هزینه کنیم و هزینه کرد در این حوزه باعث صرفه جویی در هزینه ها برای درمان بیماری است.
دکتر نمکی تاکید کرد: وزارت بهداشت برای سرمایه گذاری مادی و معنوی در کنار سازمان صدا و سیما آمادگی کامل دارد. به عنوان نمونه در ساخت سریال می توانیم منابع فنی و تخصصی را در اختیار بگذاریم اما این باید در قالب یک برنامه باشد که فرصت سوزی نکنیم.
نیاز به دوربین در صحنه داریم
وی گفت: به تصویر کشیدن برخی از صحنه ها در راه مبارزه با کرونا همانند دوران دفاع مقدس، به دوربین در صحنه نیاز دارد و اگر فرصت ها از دست برود با ایجاد تصنعی صحنه ها، نمی توان جاذبه ای در بیننده ایجاد کرد. در مرحله اول مبارزه با کرونا، شاید برخی از صحنه های رشادت های مردم و کادر بهداشتی و درمانی، از دست رفت. به دوستان می گفتم هرگز دوست نداشتم که مرحله دوم کرونا را در کشور شاهد باشیم اما نباید در ثبت و ضبط صحنه های مبارزه با کرونا، غفلت و درنگ کنیم.
جذابیت بیشتر صحنه های واقعی نسبت به خلق صحنه های تصنعی
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: در استانهای مرزی کشور مانند خوزستان، آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان و بوشهر مواردی بود که در شب برای اینکه در بیمارستان افت اکسیژن اتفاق افتاد، تا صبح بیماران را به سایر بیمارستانها منتقل می کردند و اجازه ندادند یک بیمار برای لحظه ای دچار افت اکسیژن شود و به تصویر کشیدن این صحنه های واقعی، جذابیت بیشتری نسبت به ساخت سریال در آینده و خلق صحنه های تصنعی دارد.
دکتر نمکی گفت: امیدواریم کمیته ای مشترک علاوه بر سطح سازمان صدا و سیما و وزارت بهداشت در سطح ملی، در استانها نیز با مشارکت صدا و سیمای استانها تشکیل شود و در ثبت و ضبط صحنه های واقعی از خدمات کادر بهداشتی و درمانی کمک کنند. یکی از زیبایی های مبارزه با کرونا در ایران این بود که در مواقع بحرانی معمولا افراد مسن کنار می کشند اما در شرایط کنونی، مسن ترین اساتید دانشگاه های علوم پزشکی به خط مقدم و بیمارستانها رفتند و تعدادی از آنها هم به شهادت رسیدند تا جوان تر ها که رزیدنت بودند، جرات پیدا کنند و این صحنه ها را در هر کجای دنیا نمی توان دید و مخصوص ایران است.
نباید صحنه های واقعی خدمات کادر بهداشتی و درمانی از دست ما برود
وی افزود: هنوز هم اگر سریال دکتر قریب را ببینید خیلی زیباست اما آنچه که در زندگی او در زمان حیاتش گذشت، اگر ضبط و ثبت می شد، ده ها برابر سریال، جذابیت و عظمت داشت به همین دلیل تقاضا دارم که در استانها، دوربین های صدا و سیما در صحنه باشد و با مشارکت روابط عمومی وزارت بهداشت، دوربین ها که با افراد عاشقی به ما پیوسته اند، در استانها حضور پیدا کنند و اجازه ندهید وقتی پرستاری در شیفت شب بیمارستانی در خوزستان در لباس گرم با تعریق زیاد مانند پروانه دور بیمار می گردد، این صحنه از دست ما برود و بخواهیم در آینده برای به تصویر کشیدن آن، صحنه سازی کنیم.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
رییس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت داروی رمدیسیویر نیز گفت: این دارو هنوز وارد پروتکل درمانی کشور نشده است و در صورت تائید کمیته علمی کرونا، شرکت های داخلی آماده تولید هستند.
دکتر محمدرضا شانه ساز در حاشیه هشتمین همایش مکمل های غذایی و رژیمی و نهمین همایش طلای سبز با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: سهم تولید مواد اولیه و مکمل ها و اقلاموارداتی به شدت به نفع تولید بوده به طوری که واردات مکمل های تغذیه ای و ورزشی از حدود ۱۷۵ میلیون دلار در سال ۱۳۹۶ به ۷۲ میلیون دلار کاهش یافته و برنامه ما این است که این عدد به کمتر از ۳۰ میلیون دلار برسد.
وی افزود: تولید ما در حوزه مکمل ها از ۲۴ میلیون بسته در سال ۹۶ به ۱۰۵ میلیون بسته در سال ۱۳۹۸ ارتقاء پیدا کرده که امیدواریم امسال آن را به ۱۵۰ میلیون بسته ارتقاء دهیم که نشان دهنده تغییر سریع ما از واردات به سمت تولید است.
وی سیاست جدی سازمان غذا و دارو را حمایت از تولید مواد اولیه در داخل کشور و تولید مواد حدفاصل دارویی عنوان کرد و گفت: براین اساس میتوانیم حلقههای اقتصاد مقاومتی را با موفقیت ایجاد کنیم. این اقدام ارزبری ما را به کمتر از یک بیستم می رساند.
دکترشانه ساز درباره روند تخصیص ارز نیز گفت: تخصیص ارز متوقف نشده است و با همه تنگنای که بانک مرکزی داشته ارز را تخصیص می دهد. طبق ۲.۵ میلیاردی که دیده شده همان درصد را دریافت می کنیم.
رییس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت تولید واکسن کرونا،گفت: ما داریم پا به پای دنیا کار می کنیم و چند شرکت ما در زمینه واکسن کرونا در حال فعالیت هستند. ما هم به عنوان سازمانی که باید مجوز دهیم، این آمادگی را داریم که به محض ارائه مدارک و مستندات، رسیدگی کرده و در اسرع وقت مجوز ها را صادر کنیم.
وی خاطرنشان کرد: هنوز هیچ کجا واکسن کرونا را نساخته است و سازمان بهداشت جهانی نیز از صرف زمان ۱۲ ماه و ۱۸ ماه برای ساخت آن صحبت می کند. ما هم گام به گام با دنیا پیش می رویم. اگر چه همه اطلاعات را به شدت از هم مخفی می کنند، اما در کشور ما هم شرکت های متعددی بر روی این موضوع کار می کنند و واقعا من به توان داروسازی کشور اعتقاد راسخ دارم که ما از بقیه دنیا چیزی کم نداریم و می توانیمجزو کشورهای پیشرو باشیم.
دکترشانه ساز درباره وضعیت ماسک و بحث صادرات ماسک، اظهار کرد: صادرات ماسک سه لایه هیچ گاه آزاد نبوده است. زیرا ظرفیتمان در این حوزه متناسب با نیاز کشور است و بیشتر از نیاز کشور نیست، اجازه صادرات آن را ندادیم. صادرات ماسک N۹۵ قبلا آزاد بود اما به دلیل وضعیتی که اکنون پیش آمده متوقف شده است.
وی درباره وضعیت داروی رمدیسیویر نیز گفت: این دارو هنوز وارد پروتکل درمانی کشورها نشده است. در ایران سه الی چهار مورد از شرکت ها آمادگی برای تولید آن را اعلام کردند و حتی میتوانیم مواد اولیه آن را هم در کشور تولید کنیم. منتظر هستیم تا زمانیکه کمیته علمی کرونا به ما درباره مجوزهای اعلام کنند. شرکت های ما پشت خط استارت آماده اند تا به محض اینکه تعداد و مجوز بیاید، تولید را آغاز کنیم.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه ایمنی اکثر نقاط کشور در برابر کرونا، هنوز زیر 20 درصد است، از احتمال وقوع موج بعدی کرونا در بسیاری از کشورها از جمله ایران به دلایل متعدد، خبر داد.
به گزارش پزشکنا، دکتر رضا ملک زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و عضو کمیته اجرایی پژوهش بزرگ بین المللیSolidarity clinical trial for COVID-19 treatments سازمان جهانی بهداشت ضمن تشریح اقدامات وزارت بهداشت در حوزه مقابله با کرونا از زمان آغاز اپیدمی تا کنون، گفت: ایران با برخورداری از قوی ترین شبکه بهداشت و پیشگیری، تلاش های فوق العاده ای برای کنترل اپیدمی کرونا انجام داده که با موفقیت های قابل توجهی نیز همراه بوده است؛ درگام نخست، برنامه غربالگری بیماران مبتلا به کرونا را طراحی و اجرا کرد تا با مراقبت اولیه و در صورت نیاز به انجام آزمایش از مراجعه مستقیم افراد به بیمارستان ها پیشگیری و با آموزش و حمایت لازم، مشکلات و نگرانی مردم را برطرف کند؛ چراکه در شرایط بحرانی اپیدمی ویروس کرونا، دور نگه داشتن افراد سالم از بیمارستان ها، کلید موفقیت در کنترل بیماری بود.
خدمات رسانی ۵۰ هزار پزشک متخصص و فوق تخصص به بیماران کرونا در اقصی نقاط کشور
وی افزود: در شبکه درمان کشور، نزدیک به ۵۰ هزار پزشک متخصص و فوق تخصص در اقصی نقاط کشور، از جمله 3 هزار متخصص در شهرهای محروم و در گرمای بی امان جنوب کشور، طی سخت ترین شرایط، به درمان بیماران مبتلا به کرونا مشغول هستند. بیش از 8 هزار تخت ICU در بیمارستان های تحت پوشش وزارت بهداشت، بخش عمومی و بخش خصوصی پذیرای بیماران بدحال مبتلا به کرونا بوده اند.
۱۷۵۰۰ خانه بهداشت در روستاها، 2800 پایگاه سلامت در شهرها، در خدمت بیماران کرونا
وی افزود: همچنین، ۱۷۵۰۰ خانه بهداشت در روستاها، 2800 پایگاه سلامت در شهرها و 5700 مرکز جامع سلامت در شهرها و روستاها همچنان به ارائه خدمات در زمینه شناسایی یا درمان مبتلایان مشغولند. 1200 مرکز درمانی سرپایی کووید 19 که مجهز به امکانات نمونه گیری برای تست تشخیصی و درمان سرپایی و آموزش بیماران هستند نیز به صورت 16 ساعته، خدمات تشخیصی و درمانی کرونا و آموزش به بیماران ارائه می کنند. همچنین، موثرترین داروی مورد نیاز بیماران مبتلا به کرونا ، به صورت رایگان در اختیار بیماران بستری که به آن نیاز داشته اند، قرار گرفته است.
ایران از فعال ترین همکاران تحقیقاتی پژوهش بزرگ بین المللی کووید 19 سازمان بهداشت جهانی
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، همچنین در تشریح تلاش های تحقیقاتی ایران برای مقابله با کرونا و دستیابی به درمان موثر این بیماری، تصریح کرد: ایران با بهره مندی از شبکه وسیع پژوهشی، علاوه بر تصویب 2970 پروژه تحقیقاتی مرتبط با کووید 19 و اختصاص 20 میلیارد تومان اعتبار به دانشگاه های علوم پزشکی برای طرح های مصوب، اعلام فراخوان حمایت از پروژه های تحقیقاتی کلان و بین رشته ای- دانشگاهی کووید 19 توسط موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد) با اعتبار 8 میلیارد تومان و دریافت 286 پروژه تحقیقاتی، ثبت بیش از 220 کارآزمایی بالینی درمرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران تا نیمه اول خرداد ماه، طراحی سامانه ثبت بیماران مبتلا به کووید 19 به منظور پیگیری طولانی مدت وضعیت سلامت مبتلایان و طراحی مطالعات پژوهشی ملی و بین المللی در زمینه این بیماری در آینده، همچنین با پیوستن به مطالعه کارآزمایی بزرگ بالینی سازمان بهداشت جهانی (Solidarity clinical trial for COVID-19 treatments ) با مشارکت 29 بیمارستان وابسته به 16 دانشگاه علوم پزشکی، بیشترین بیماران مبتلا را وارد این مطالعه کرده و از این نظر نسبت به بسیاری از مراکز پژوهشی اروپا، آمریکا و سایر نقاط جهان که همکار این مطالعه جهانی هستند، فعالتر عمل کرده است.
انتشار 350 مقاله علمی از سوی محققان ایرانی در زمینه کووید 19
دکتر ملک زاده از انتشار 350 مقاله علمی در زمینه بیماری کووید 19 خبر داد که همگی در مجلات علمی بین المللی داخلی و خارجی منتشر شده اند.
تولید هزاران کیت تشخیص و ایجاد سامانه ثبت بیماری و ردیابی مبتلایان برای مطالعات آینده
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت افزود: در شرایط سخت تحریم ها، هزاران کیت تشخیص کرونا، دستگاه های ضدعفونی کننده، سامانه سلامت دیجیتال و هوش مصنوعی برای ثبت بیماری، آموزش، ردیابی و جابجایی بیماران مبتلا و بسیاری از محصولات مورد نیاز دیگر از دستگاه های اکسیژن ساز تا ماشین های بیهوشی و البسه محافظتی، طی مدت شیوع کرونا در کشور، طراحی و تولید شده و مورد استفاده قرار گرفته اند.
ایمنی اکثر نقاط کشور هنوز زیر 20 درصد و در مناطق روستایی زیر 10 درصد است
وی در ادامه در خصوص میزان ایمنی ایجاد شده در شهرهای مختلف کشور در برابر ویروس کرونا، گفت: به جز سه شهر کشورمان که بیش از ۶۰ درصد مردم آنها ایمنی کسب کرده اند، در سایر مناطق، ایمنی زیر ۲۰ درصد و در مناطق روستایی که 30 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند، ایمنی زیر 10 درصد است.
احتمال وقوع موج دوم و حتی سوم کرونا در جهان و ایران
عضو کمیته اجرایی پژوهش بزرگ بین المللی Solidarity clinical trial for COVID-19 treatments سازمان بهداشت جهانی، گفت: با وجود تلاش های گسترده وزارت بهداشت برای کنترل کرونا در ایران، در حال حاضر، شمار مبتلایان در کشور به بیش از 187 هزار نفر (تا 25 خرداد) رسیده و تعداد جانباختگان به مرز 9 هزار نزدیک شده است. استان های آذربایجان غربی، هرمزگان، خوزستان، کردستان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان و بوشهر در وضعیت قرمز قرار دارند. بر اساس آمار رو به افزایش ابتلا و مرگ ها، احتمال وقوع موج دوم و حتی سوم کرونا در جهان و از جمله در ایران به طور جدی مطرح است و با هر موج، تلفات انسانی روی می دهد.
موج دوم شیوع کرونا می تواند سخت تر باشد
وی با اشاره به اینکه موج دوم شیوع همه گیری بیماری های عفونی به آن معناست که پس از کاهش موارد جدید بیماری، تعداد مبتلایان دوباره افزایش پیدا کند، افزود: همچنین، موج های بعدی همه گیری کووید 19 می تواند سخت تر باشد و ممکن است، افزایش ابتلا در گروه های سنی یا جمعیتی خاص یا در مناطق بخصوصی در هر کشور یا مانند موج اول همه گیری باشد.
چرا آهنگ «کاهش شیوع کرونا» کند شده است؟
دکتر ملک زاده در پاسخ به این پرسش مهم که «چرا آهنگ کاهش شیوع کرونا کند شده است؟» توضیح داد: آمارهای جهانی نشان می دهد شوک کرونا به نظام های سلامت کشورها با روند کاملا صعودی همچنان ادامه دارد. در حالیکه ماه ها پس از موج اول اپیدمی کرونا، چشم ها به نقطه کاهش موارد ابتلا دوخته شده بود، اما باز شدن درب های قرنطینه، شروع کسب و کارها، برداشته شدن محدودیت های رفت و آمدی قبلی، افزایش تست های آزمایشگاهی و شناسایی ناقلان جدید، آمار مبتلایان بیماری کووید 19 در جهان را به مرز 8 میلیون نفر نزدیک کرده و تعداد مرگ ها را به بیش از 400 هزار نفر افزایش داده است.
عضو کمیته اجرایی پژوهش بزرگ بین المللی Solidarity clinical trial for COVID-19 treatments سازمان بهداشت جهانی، بیان کرد: در حال حاضر آمریکا، برزیل، روسیه، هند، انگلستان، اسپانیا، ایتالیا، پرو، آلمان، ایران، ترکیه، شیلی، فرانسه، مکزیک، پاکستان، 15 کشور اول جهان در تعداد ابتلا هستند، بارزترین مثال برای بازگشت کرونا به سرعت شیوع گذشته آلمان است که با وجود برخورداری از سیستم بهداشتی بسیار قوی، اختصاص شمار قابل توجهی از تخت های آی سی یو به بیماران بدحال مبتلا و حتی انجام تست های فراوان و رایگان کرونا، در حال حاضر در رده نهم فهرست جای گرفته است؛ یا کره جنوبی با وجود همه موفقیت ها با افزایش مجدد شمار مبتلایان، بار دیگر به بسته ماندن درب مدارس تن داده است.
جهان با هم در برابر کرونا موفق خواهد شد
به گفته وی، این شرایط تحمیلی بر کشورها، یک بار دیگر، اهمیت پیام سازمان بهداشت جهانی را یادآور می شود که کرونا را باید یک مساله جهانی دانست که هیچ کشوری نمی تواند ادعای مصونیت در برابر آن را داشته باشد و اینکه جهان با هم در برابر کرونا موفق خواهد شد و هر دولت و هر فرد، باید نقش خود را به خوبی ایفا کند.
کاهش 55 درصدی رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور
دکتر ملک زاده با اشاره به کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی مردم و اصناف از میانگین 77 درصد تا پایان اردیبهشت ماه به میانگین 22 درصد در کل کشور و 11 درصد در تهران، ادامه داد: پیش از این، بارها هشدار داده شده بود که درصورت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، ما شاهد وقوع موج دوم اپیدمی کرونا خواهیم بود.
تصور اشتباه «توقف موج شیوع ویروس کرونا»
به گفته وی، یکی از دلایل مهم کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی، تصور بسیار اشتباه «توقف موج شیوع ویروس کرونا» است. همین تصور اشتباه، همچنین سبب شده است شمار زیادی از مردم در تعطیلات، مسافرت کرده و راهی شهرهای مختلف شوند و علیرغم تلاش شبانه روزی و پرفشار کادر درمانی کشور و نیروهای سایر بخشهای امدادی، امروز شاهد قرار گرفتن تعدادی از استانها در وضعیت هشدار هستیم.
دکتر ملک زاده خاطرنشان کرد: در شرایطی که روابط و مبادلات بین همه کشورها نمی تواند تعطیل شود، اقتصاد و کسب و کار خسارت هنگفت دیده از کرونا را نمی توان ساکن و غیرفعال نگاه داشت و حتی اعمال محدودیت های اجتماعی به سختی قابلیت تداوم خواهد یافت و در حالیکه وزارت بهداشت، تمام ظرفیت خود را برای کنترل ویروس کرونا در جامعه به کار گرفته و از هیچ کوششی فروگذار نکرده است، تنها روش برای مقاومت در برابر این دشواری ها و تا زمان آماده شدن واکسن یا درمان ساده و مفید کرونا، حداقل در سال جاری، جلوگیری از شکل گرفتن اجتماعات (مذهبی، سیاسی، آموزشی، اجتماعی، خانوادگی و ...) ، رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا ، حفظ فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک بخصوص در اجتماعات چند نفره، جدی گرفتن شست و شوی مرتب دستها با آب و صابون به مدت 30 ثانیه است.
کانون های پرخطر در زمان اوج گیری کرونا
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در ادامه ، درباره کانون های پرخطر در زمان اوج گیری کرونا عنوان کرد: بررسی موج اول اپیدمی کرونا در کشور حاکی از آن است که مدارس و دانشگاه ها، آزمایشگاه ها، مطب های پزشکی و اورژانس، مراکز درمانی، اماکن عمومی و تجمعات، تئاترها، سینماها یا کنسرت ها، مسافرت و محل های کار، پرخطرترین کانون ها برای شیوع کرونا بوده اند. با توجه به تعطیلی تعداد زیادی از این مراکز و نیز برخی حرف و مشاغل در زمان اعمال محدودیت های اجتماعی پیشگیرانه همزمان با اوج گیری کرونا، اگرچه خطر انتشار ویروس در کانون های فوق، تحت کنترل درآمد، اما همین کانون ها در صورت شروع موج های بعدی اپیدمی می توانند مجددا به عنوان نقاط اصلی خطر مطرح باشند.
جمعیت های پرخطر در معرض خطر کرونا
به گفته دکتر ملک زاده، پزشکان و پرستاران دارای ارتباط مستقیم با مبتلایان، افراد شاغل در داروخانه ها، کارمندان بانک ها، صندوقداران و کارگران سوپرمارکت ها و رستوران ها، کارکنان حمل و نقل عمومی و کارمندان مراقبت های بهداشتی درجه یک، به ترتیب پرخطرترین گروه های شغلی در معرض ابتلا هستند.
بیماران در معرض خطر کرونا
دکتر ملک زاده با تاکید بر لزوم مراقبت بیشتر از افراد دارای بیماری های زمینه ای پرخطر در برابر کرونا مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشار خون بالا، کلیوی، تنفسی و ریوی، بدخیمی ها، نقص ایمنی، اچ آی وی، پیوند عضو و چاقی، گفت: افراد سنین 60 سال به بالا بیشتر از سایر گروه های سنی در معرض خطر کرونا قرار دارند و باید احتیاط های لازم و مراقبت های پیشگیرانه کافی را همچنان رعایت کنند.
کرونا نیازی به شرایط آب و هوایی خاص برای یافتن میزبان مناسب ندارد!
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: معمولا بروز عفونت های تنفسی از جمله آنفلوآنزا در ماه های گرم سال کمتر می شود و حتی تحقیقات درباره دیگر انواع ویروس کرونا نشان داده که خشکی هوا و پرتو فرابنفش آفتاب در تابستان، شرایط را برای ویروس در بیرون بدن میزبان نامساعد می کنند. اما رفتار این ویروس جدید هنوز ناشناخته است و با توجه به قدرت بالای سرایت آن، نیازی به شرایط خاص آب و هوایی ندارد تا بتواند میزبانی برای خود بیابد و تکثیر شود.
یک پاسخ برای پرسش تکراری « کرونا کی پایان می یابد؟»
این روزها یک پرسش تکراری مطرح می شود، کرونا کی پایان می یابد؟ دکتر ملک زاده در پاسخ به این پرسش تصریح کرد: پیش از این گفته شد که کرونا در بین ما خواهد ماند و تا زمان آماده شدن واکسن اختصاصی ویروس، ما در قله های فصلی، با آن زندگی خواهیم کرد و نمی توانیم پایانی قطعی برای کرونا متصور شویم.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
دکتر حق دوست، معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به پیشنهاد دکتر سید ناصر استاد، رییس دانشگاه علوم پزشکی مجازی با پرداخت شهریه ترم تابستانی برای تمامی متقاضیان شهریه پرداز با 40 درصد تخفیف موافقت کردند. این تصمیم به درخواست مکرر دانشجویان مبنی بر کاهش شهریه، پشتیبانی از فعالیت های تحصیلی ایشان در فضای مجازی و همچنین گسترش و فرهنگ سازی آموزش مجازی انجام پذیرفت.
به گزارش پزشکنا، دانشگاه علوم پزشکی مجازی به عنوان دانشگاه پیشرو در امر مجازی سازی برنامه های علوم پزشکی کشور، ضمن رعایت تمامی قوانین مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با بهره مندی از ظرفیت های آموزش مجازی و نیز در راستای پاسخ گویی جامع به نیازهای دانشجویان اقدام به ارائه برنامه ترم تابستانی 99 نموده است.
قابل ذکر است با توجه به موفقیت این دانشگاه در طراحی و اجرای ترم تابستانی الکترونیکی در سال گذشته و با توجه به درخواست های مکرر تعداد زیادی از دانشجویان علوم پزشکی کشور و انجام مکاتبات متعدد با این دانشگاه مبنی بر برگزاری این برنامه برای دروس نظری کلیه مقاطع رشته های علوم پزشکی و پیراپزشکی به صورت آموزش مجازی تصمیم به اجرای دوباره این برنامه در تابستان 1399 گرفته شده است.
در این راستا 14 گروه آموزشی مجازی برای ارائه 52 عنوان درسی برای رشته های مختلف علوم پزشکی تشکیل شده است و دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور می توانند نسبت به انتخاب و گذراندن دروس مجازی اقدام نمایند.
گفتنی است علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس اینترنتی https://b2n.ir/724767 یا با شماره 41134-021 داخلی 614 و شماره 021-88504051-58 تماس حاصل نمایند.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
رییس کمیته حکمت و طب سنتی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور در ششمین نشست گروه علمی این کمیته، از انتشار فراخوان اعلام آمادگی درمانگاههای بسیج برای ارائه خدمات طب سنتی و مکمل خبر داد.
به گزارش پزشکنا، دکتر «محمدرضا شمس اردکانی»، رییس کمیته حکمت و طب سنتی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور و مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در نشستی که در سازمان بسیج برگزار شد ، از تهیه مطالب و بستههای آموزشی برای گروههای مختلف خدمتگزار زیر پرچم کشور و دیگر دستاندرکاران این حوزه خبر داد و گفت: آموزش سبک زندگی سالم، موضوعی است که برای تمامی گروهها باید مد نظر قرار گیرد و در کنار آن برخی موضوعات دیگر را نیز میتوان برای آموزش سربازان و فرماندهان در نظر گرفت.
وی افزود: بهمنظور پیشبرد بهتر برنامهها، گروههای کاری مختلفی با شرح وظایف مشخص، بهعنوان زیرمجموعه کمیته ایجاد شده و روسای این گروهها، به عضویت شورای مرکزی درمیآیند.
رییس کمیته حکمت و طب سنتی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشورانتشار فراخوان اعلام آمادگی درمانگاههای بسیج برای ارائه خدمات طب سنتی و مکمل را بهعنوان برنامه دیگر این کمیته برشمرد و گفت: با انتشار این فراخوان و بر اساس نتایج حاصل از آن و پس از انجام بررسیهای تخصصی لازم، ظرفیتهای بهداشتیدرمانی حوزه بسیج نیز برای ارائه خدمات طب سنتی و مکمل به بسیجیان و اقشار محروم جامعه، استفاده میشود.
وی انجام اقداماتی برای ترویج کشت گیاهان دارویی و خرید تضمینی آنها را، راه حلی مناسب برای رفع مشکل خامفروشی در این حوزه دانست.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
مدیرعامل سازمان انتقال خون از نتایج مثبت حاصل از پلاسمادرمانی بیماران کرونا خبر داد و گفت: این آمار برای ما امیدوارکننده بود و سبب شد که کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کنیم.
به گزارش پزشکنا، دکتر پیمان عشقی در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با اشاره به روز جهانی اهداکنندگان خون و تبریک این روز به اهداکنندگان خون و به ویژه اهداکنندگان مستمر که سالانه دو بار اهدای خون انجام می دهند، بیان کرد: همچنین این روز را به بیماران بهبودیافته کرونایی نیز که پلاسمایشان را یک ماه پس از بهبودی، برای درمان در اختیار سایر هموطنان شان قرار دادند، نیز تبریک می گویم.
وی افزود: اهدای خون نوعی جانبازی است. هرچند تمام کسانی که خون اهدا کرده اند می دانند که این اقدام یک جانبازی بسیار بی درد، کم دغدغه و بدون عارضه است. از سال ۱۳۸۵ در کشور اهدای خون بدون چشمداشت و ۱۰۰ درصد داوطلبانه داریم، از ۲.۵ میلیون اهداکننده کشور، فقط از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر خون می گیریم و از پذیرش خون ۴۰۰ هزار نفر دیگر یا به خاطر سلامت خودشان و یا بنابر دلایل دیگر معذوریم. باید توجه کرد که سختگیرانه ترین استانداردها را در حوزه اهدای خون در کشور به کار می بریم.
وی تاکید کرد: در بحران کرونا که بسیاری از کشورها از استاندادهایشان در حوزه اهدای خون کوتاه آمدند، ما هیچ استانداردی را نادیده نگرفتیم و استانداردهای اهدای خون در دوران کرونا فرقی با شرایط قبلی نکرده است.
بهبودیافتگان کرونا، اهدای پلاسما را فراموش نکنند
وی ادامه داد: آمادگی پایگاه های اهدای خون ما به صورت ۱۰۰ درصد است و همه مسائل بهداشتی در آنها رعایت شده است. حتی امسال پیش بینی کردیم که از سال جاری برای تکریم بیشتر اهداکنندگان مستمر، پکیج های خدمات ویژه در نظر گرفته و با اپلیکیشن هایی که در سازمان طراحی می شود و به موبایلهای اهداکنندگان ما وصل می شود، اطلاعات خاص به آنها می دهیم و کمک های ویژه در اختیارشان قرار می دهیم.
وی گفت: هدف سازمان انتقال خون تکریم اهداکنندگان بوده و هست. در عین حال، از تمام بهبودیافتگان کرونا می خواهم که فراموش نکنند که یک ماه قبل در چه شرایطی بودند. اکنون چند استان ما قرمز است و بیماران نیازمند به پلاسمای آنها هستند. پادتنی که در پلاسمای بهبودیافتگان وجود دارد، می تواند درمانی بر دردهای آنها باشد.
دکتر عشقی گفت: سازمان انتقال خون در ۲۲ پایگاه خود آمادگی دارد که پلاسما را از طریق دستگاه، بدون دریافت خون، دریافت کرده و آن را در اختیار هموطنان بیمار قرار دهد. از بهبودیافتگان کرونایی درخواست می کنم برای اهدای پلاسما به ما مراجعه کنند.
وی درخصوص نتایج حاصل از پلاسما درمانی بیماران کرونا، گفت: کارآزمایی اولیه پلاسمادرمانی به پایان رسید و نتایج خوبی داشت و این نتایج بهتر از آن چیزی بود که حدس می زدیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور، در توضیح نتایج کارآزمایی پلاسمادرمانی بیماران کرونا افزود: به صورت اجمالی باید بگویم که در این کارآزمایی حدود ۲۰۰ بیمار کرونا تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند و تقریبا این بیماران در سن، نوع بیماری و شدت بیماری مشابه بودند. بر اساس نتایج حاصل شده، مرگ و میر ناشی از کرونا در آن دسته از بیمارانی که پلاسما دریافت کرده بودند، تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافت. مدت اقامت در بیمارستان نیز در بیمارانی که تحت پلاسمادرمانی قرار گرفتند، حدود ۳۰ درصد کاهش یافت.
وی همچنین افزود: بیماران بسیار بدحال نیز که دسته دیگری از بیماران بودند و در آی سی یو شرایط ویژه ای داشتند، زمانی که پلاسما به موقع و سریع به آنها رسیده بود، میزان مرگ و میرشان حداقل ۵۰ درصد کاهش یافت.
آغاز پلاسمادرمانی بیماران کرونا در استان های قرمز
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور ادامه داد: در مجموع این آمار برای خود ما امیدوارکننده بود و سبب شد که سازمان انتقال خون کارآزمایی بالینی دوم را مبتنی بر مصرف پلاسما در ۲۴ ساعت اول بستری در بیماران بدحال شروع کند. این کارآزمایی را در استانهای قرمز کرونا، شامل استانهای خوزستان، بندرعباس و سیستان و بلوچستان شروع کردیم و حدود ۶۰ بیمار نیز وارد کارآزمایی شدند.
وی افزود: تفاوت این کارآزمایی با کارآزمایی اول آن است که اکنون پلاسمای بهبودیافتگان کرونا را به میزان کافی در اختیار داریم و در کارآزمایی اول پلاسما این افراد را چندان در اختیار نداشتیم.
وی در ادامه، درخصوص مباحثی مبنی بر خرید و فروش پلاسمای بهبودیافتگان کرونا، اظهار کرد: در فضای مجازی اصطلاحاتی مطرح می شود که صحیح نیست. باید توجه کرد که ما در قبال پلاسمای خون و پلاکت بیمارانمان نه پولی می دهیم و نه پولی می گیریم. پلاسمایی را که از خون بیمارانمان زیاد می آید را هم به جای اینکه دور بریزیم، آن را برای تبدیل دارو به کمپانی های معتبر ارسال می کنیم. سالانه ۲۰۰ هزار لیتر پلاسمای مازاد داریم و افتخار می کنیم که پلاسمای ما آنقدر استاندارد است که کمپانی های معتبر جهانی آن را دریافت کرده و به ما دارو تحویل می دهند و دارو ارزان تر به ما می رسد. دور ریختن این پلاسما دور ریختن سرمایه ملی است و کسی هم تاکنون برای این کار ایراد نگرفته است.
در اهدای خون هیچ پولی نه به مردم می دهیم و نه می گیریم!
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور گفت: در اهدای خون هیچ پولی نه به مردم می دهیم و نه می گیریم. شاید منظور پلاسمایی باشد که از افراد پرپادتن می گیریم که یا به بیماری خاصی مبتلا شدند و آنتی ژن خاصی دارند و یا مداخله پزشکی خاصی مانند، تزریق واکسن در آنها انجام شده که جمعیت خاص و ویژه ای هستند که تعدادشان کم است و جایگزین ندارند. در همه جای دنیا از این افراد درخواست می کنند که برای تولید دارو، پلاسما اهدا کنند. داروهایی مانند، سرم ضدهاری یا ضد هپاتیت B، از همین طریق تولید می شود. در این حوزه هم ما هزینه رفت و آمد این اهداکنندگان را می پردازیم. زیرا باید سالی چندین بار مراجعه کنند و چندین ساعت وقت بگذارند. گاهی هم مداخله پزشکی در آنها انجام می دهیم.
دکتر عشقی تاکید کرد: ما ۵۰ سال است که از زمان تاسیس سازمان، مبلغ رفت و آمد این اهداکنندگان را می پردازیم و چیزی است که در ایران و جهان هست و خواهد بود. البته اگر کسی نذر کرده باشد و هزینه ای را نخواهد، به زور به او پول نمی دهیم، اما معمولا اینطور ست که افراد می گویند وقت و هزینه رفت و آمد ما جبران شود و ما هم در همین حد هزینه هایشان را جبران می کنیم. هیچ کجای دنیا به این اقدام پلاسمافروشی نمی گویند.
وی با بیان اینکه در کشور برای تولید داروهای مشتق از پلاسما نیاز کشورمان حدود ۱ میلیون لیتر پلاسما است، گفت: تاکنون مجموعا با پلاسمای مازادی که از خون مردم دریافت می کنیم و پلاسمایی که بخش خصوصی از مردم می گیرد که مانند سایر مناطق دنیا اقدام می کنند و مانند همه دنیا، در قبال اهدای پلاسما مبلغی را به مردم می پردازند، ۵۵۰ هزار لیتر پلاسما می شود. یعنی ما ۵۰۰ هزار لیتر عقب تریم که همه جای دنیا این مشکل را دارند. در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت در زمینه کمبود منابع پلاسمایی یک دستورالعمل تدوین میکند که سازمان انتقال خون ایران هم درگیر آن است.
هر اهداکننده ۲۴ بار در سال می تواند پلاسما اهدا کند
وی با بیان اینکه هر اهداکننده ۲۴ بار در سال می تواند پلاسما اهدا کند، گفت: بخش خصوصی هزینه پلاسماگیری را می پردازد که به ما ارتباطی ندارد. یک مدتی سازمان انتقال خون از اهداکنندگان، پلاسما می گرفت و برخلاف بخش خصوصی آن را ذیل سایر خدمات انتقال خون قرار داد که مردم می آمدند و بدون دریافت پول، پلاسما اهدا می کردند، اما وقتی مردم می دیدیند که بخش خصوصی پول می پردازد، مراجعه کمتری به سازمان اهدای خون داشتند. سازمان انتقال خون را به پلاسما فروشی متهم کردند. در حالی که ۱۷ مرکز انتقال خون به سیستم اهدای پلاسما تجهیز شده بود تا سالی ۲۰۰ هزار پلاسما دریافت کند، اما به طور میانگین، سالی ۱۰ هزار لیتر دریافت کردند. این اقدام از نظر اقتصادی شکست خورد و اهداکنندگان هم دیگر بازنمی گشتند که در حال حاضر این اقدام را متوقف کرده ایم.
وی تاکید کرد: سازمان انتقال خون، اهدای خون بدون چشمداشت را در حوزه خون و پلاکت دارد. پلاسمای پرپادتن را از بیماران دریافت کرده و فقط هزینه رفت و آمد اهداکنندگان را می دهد و افتخار می کند که در بحران کرونا توانست ماده اولیه مصرف برای بیماران بستری در بیمارستان را تامین و دریافت پلاسمای بهبودیافتگان کرونایی را انجام دهد. در فضایی که برای جمع آوری پلاسما باید همدلی داشت، چنین موضوعاتی نباید مطرح شود. به ویژه کسانی که در گذشته مسئولیتی داشته اند. اینگونه حرف ها سبب دلسرد شدن مردم می شود. تعجب می کنم کسانی که می دانند پلاسمای هایپر ایمیون چه هست و ۵۰ سال است که سازمان هزینه جبرانی برای این نوع پلاسما به اهداکننده می پردازد، در فضای مجازی این صحبت ها را مطرح می کنند.
تفاوتی در شیوع کرونا در گروههای خونی مختلف نیست
دکتر عشقی همچنین درباره تفاوت شیوع بیماری کووید ۱۹ در گروه های خونی مختلف، گفت: نه آمار نشان داده و نه مقالات معتبر نشان داده است که شیوع در گروههای خونی خاص بیشتر باشد.
تاثیر تحریم ها در تامین تجهیزات سازمان انتقال خون
وی درخصوص تاثیر تحریم ها در تامین تجهیزات سازمان انتقال خون، تصریح کرد: ساده انگارانه است که بگوییم تحریم ها بر تامین تجهیزات مورد نیاز ما تاثیر نداشته است. تحریم ها تمام سیستم بهداشت و درمانی ما را تحت فشار قرار دادند، اما ما از پس این موضوع برآمدیم. مردم نگران تامین خون و فرآوردههای خونی مورد نیازشان نباشند، این دوره، دوره ای است که به عنوان لکه سیاهی در تاریخ سیاست گذاری آمریکا و دولت های اروپایی که به ما اجازه نمی دهند که حتی بتوانیم هزینه داروهایمان را رد و بدل کنیم، خواهد ماند. این دوره سیاه می گذرد. مردم ما هم نگران تامین خون و فرآورده های خونیشان نباشند. ما سعی می کنیم استانداردهایمان را به هیچ وجه پایین نیاوریم.
دکتر عشقی درخصوص وضعیت دسترسی به پایگاه های اهدای خون در کشور، اظهار کرد: ما برای اینکه پایگاه ثابت اهدای خون داشته باشیم و جایی باشد که پذیرش، پزشک اهدا، کارشناس خون گیری و آزمایشگاه داشته باشیم، براساس منابع موجود سازمان تعریف شده که یک منطقه روزی چند واحد اهدا باید داشته باشد که بتوان در آنجا یک پایگاه زد. بنابراین، باید یکسری زیرساخت ها برای ایجاد پایگاه اهدای خون وجود داشته باشد، اما قول می دهم که در هر کجای کشور که با شاخص های ما در این حوزه منطبق هستند، در آنجا پایگاه می زنیم. اکنون ۳۱ اداره کل استانی داریم و ۱۸۸ پایگاه ثابت اهدای خون و تعداد زیادی هم پایگاه سیار داریم که بسته به نیاز، آنها را به مناطق مختلف می فرستیم.
ایمنی بالای خون های اهدایی ایرانی ها
وی درخصوص جایگاه اهدای خون ایران در مقایسه با سایر کشورها، عنوان کرد: وقتی از شاخص اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه و بدون چشمداشت حرف می زنیم، ایران جزو این شاخص است. در حالی که معدود کشورهایی در آسیا این شرایط را دارند. اگر از ایمنی خون صحبت کنیم، ایران یکی از کشورهای برتر دنیا از نظر ایمنی خون در دنیا محسوب می شود. زیرا هم استانداردهای سختگیرانه ای داریم و هم غربالگری کاملی انجام می دهیم.
مشارکت پایین زنان ایرانی در اهدای خون
وی افزود: در منطقه امرو از نظر شاخص اهدا، میانگین اهدای کشورها حدود ۱۵ در ۱۰۰۰ نفر است، برای ما که متاسفانه به دلیل آغاز سیاست جمع آوری پلاسما از سال ۱۳۹۵ شاخص اهدای خون از ۲۷ در ۱۰۰۰ به ۲۵ در ۱۰۰۰ کاهش یافت، باز هم نسبت به کشورهای منطقه امرو وضعیت بهتری داریم. البته در شاخص اهدای خون بانوان حرفی برای گفتن نداریم. در اروپا ۵۰ درصد اهدای خون مختص بانوان است. در برخی کشورهای حوزه خلیج فارس ۱۵ درصد اهداکنندگان زنان هستند، اما در کشور ما این میزان حدود چهار یا پنج درصد است. این ناشی از باورهای غلط است که باید آنها را بشکنیم. بانوان ما باید بدانند که اهدای خون منجر به کم خونی آنها نمی شود.
حدود ۶۰ درصد اهداکنندگان، اهداکننده مستمر هستند
دکتر عشقی ادامه داد: از نظر شاخص اهدای مستمر باید توجه کرد که حدود ۶۰ درصد اهداکنندگانمان اهداکننده مستمر هستند و ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر را تشکیل می دهند. در برخی استان ها ۸۰ درصد اهداکنندکان مستمرند که مایه افتخار است. انتقال خون ایران یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است. باید توجه کرد که ما مرکز آموزشی سازمان بهداشت جهانی در منطقه مدیترانه شرقی هستیم و کشورهایی که رابطه سیاسی خوبی با ما ندارند، در حوزه آموزشی به انتقال خون ایران وابسته اند.
وضعیت ذخایر خونی در کشور
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور درخصوص وضعیت ذخایر خونی در کشور، تصریح کرد: باید توجه کرد که مصرف روزانه یعنی میزانی که خون در مدت مشابه در سال گذشته درخواست شده است. اگر ذخایر خونی برای پنج تا هفت روز کافی باشند، قابل قبول است. اگر سه تا پنج روز باشد، دچار کمبود می شویم و اگر زیر سه روز باشد، وضعیت هشدار است و اگر بالای هفت روز باشد، مازاد است. با توجه به وجود خون رسانی در کشور به محض کمبود خون در یک استان، خون از استان های دیگر تامین می شود. در حال حاضر ذخایر خونی کشور ۵ روز است. همیشه به هموطنان مان تاکید می کنیم که اهدای خون را فراموش نکنید. مردم همانطور که در سیل زلزله به فکر تامین خون مردم هستند، باید در روزهای عادی یا در روزهای کرونا هم به فکر باشند. کشور ما جزو کشورهایی است که خوب از پس کرونا برآمده است. در حال حاضر اهدای خون ما نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر است، اما مصرف خون افزایش یافته است. زیرا دو الی سه ماه جراحی ها به دلیل کرونا تعطیل بود. از طرفی تابستان زمان انجام جراحی های غیراورژانس است. اینها باهم تلاقی پیدا کرده و مقداری مصرف خون را افزایش داده است که امیدواریم با مراجعه مردم برای اهدای خون، این درخواست ها تامین شود.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
پیشبینی ما این است که در ایران حدود پنج تا هفت درصد بیماران سخت کرونایی به علت سکته مغزی جان خود را از دست بدهند.
به گزارش پزشکنا، دکترعلیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران در برنامه تلویزیونی تیتر شبکه خبر اظهار کرد: مهمترین عاملی که برای بازگشت محدودیتها در نظر میگیریم شاخص مولد پایه است. در صورتی که این شاخص به عددی بیش از یک افزایش یابد ممکن است در برخی از تصمیمگیریهای خود برای اجرای محدودیتها تغییراتی اعمال کنیم.
وی با اشاره به اینکه استان تهران به دلایل مختلفی از جمله جمعیت شناور، وجود جمعیت حاشیهنشین، وجود کارخانههای متعدد و به ویژه سیستم حمل و نقل عمومی جایگاه متفاوتی نسبت به سایر شهرهای کشور دارد، گفت: یکی از مهمترین موضوعات در کنترل ویروس کرونا فاصلهگذاری اجتماعی بود که باید به عنوان یک راهبرد عمومی تا زمان تولید واکسن از آن بهره جست.
دکتر زالی درباره تاثیر فاصلهگذاری اجتماعی در کنترل این بیماری اظهار کرد: از زمانی که این موضوع در کشور جدی گرفته شد تا امروز آمار و ارقام متفاوتی از میزان رعایت این نکته به دست ما رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در فروردینماه سال جاری مردم تا ۷۸ درصد فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت میکردند در حالی که این عدد در اردیبهشتماه به ۲۳ درصد و اکنون در خردادماه به ۱۸ درصد رسیده است. در استان تهران نیز رعایت نکات فاصلهگذاری اجتماعی در فروردینماه ۶۲ درصد بود که متاسفانه طی روزهای اخیر به ۱۱ درصد رسیده است.
دکتر زالی تاکید کرد: موضوعی که در بررسیهای ما مشخص شده است این است که میان فاصلهگذاری اجتماعی و زنجیره انتقال و ابتلا به ویروس کرونا رابطهای تنگاتنگ وجود دارد که عدم توجه به نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی میتواند سبب نگرانی شود.
وی در ادامه تصریح کرد: از تمام مردم کشور به ویژه مردم تهران و به خصوص شاغلین میخواهیم موضوعات بهداشتی را رعایت کنند. وقتی فردی به عنوان مشتری یا ارباب رجوع میخواهند به مغازه یا ادارهای مراجعه کنند در صورتی که فاصلهگذاری اجتماعی و نکات بهداشتی به خوبی رعایت نشود احتمال آنکه خود و سایرین را به ویروس آلوده کند، افزایش مییابد.
دکتر زالی با اشاره به اینکه یکی از موضوعات غیرقابل انکار در تمام اپیدمیها خستگی مردم از محدودیتها و رعایت برخی نکات است، گفت: از آنجایی که ماهیت این ویروس مستمر است از مردم میخواهیم رعایت ملاحظات بهداشتی را در نظر بگیرند تا به حداکثر بهرهجویی از راهبرد اجتماعی طرحهایی مانند فاصلهگذاری اجتماعی و هوشمند برسیم.
وی درخصوص میزان مراجعه مبتلایان به کرونا در شهر تهران بیان کرد: در روز ۱۹ اسفندماه سال گذشته بیشترین مراجعه به مراکز درمانی در تهران صورت گرفت و بیشترین موارد بستری ناشی از کرونا در تاریخ ۲۲ اسفندماه اتفاق افتاد.
دکتر زالی ادامه داد: همچنین تاکنون بیشترین میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در تهران در تاریخ ۲۶ اسفند رخ داده است. در روزهای چهارم، دهم و بیست و چهارم فروردین نیز امواجی در زمینه افزایش ابتلا به بیماری را مشاهده کردیم اما همچنان دامنه آن کمتر از تاریخهایی بود که در اسفندماه ذکر کردم.
وی افزود: همچنین در بیست دوم و بیست سوم اردیبهشت ماه هم نیز موجهایی از بیماری دیده شد که دامنه آن از اسفندماه کمتر بود.
دکتر زالی با تاکید بر اینکه شرایط مطلوب در تهران میتواند شکننده باشد، اظهار کرد: امروز در تهران ۱۹۳ بیمار جدید مبتلا به کرونا در بخشهای عادی بستری شدند و همچنین ۵۳ بیمار در بخشهای ویژه تحت درمان قرار گرفتند و خوشبختانه امروز ۱۹۵ بیمار نیز از بیمارستانها مرخص شدند.
وی در توضیح چگونگی عملکرد عدد مولد پایه خاطرنشان کرد: اگر عدد مولد پایه رقم سه اعلام شود یعنی هر یک نفر فرد آلوده به ویروس میتواند سه نفر دیگر را به بیماری مبتلا کند. این عدد در هفتم فروردینماه به ۰.۶ رسید. اکنون نیز این عدد کمتر از یک برآورد شده است. هر چه این عدد کمتر از یک باشد شرایط بهتر بوده و نشان میدهد کنترل و مراقبت از بیماری بهتر انجام شده است.
دکتر زالی درباره بازگشاییهای جدید در برخی مشاغل تصریح کرد: آنچه باید در شهر تهران مورد توجه قرار گیرد بازگشایی طبقهبندی مشاغل است که این موضوع به همین شکل در تمام جهان نیز اتفاق افتاد.
وی افزود: درخصوص بازگشاییها اولویت ما با مشاغلی بود که معیشت مردم وابستگی بیشتری به آن داشت. حتی در روزهایی که محدودیتها اعمال شده بود، برخی مراکز مانند داروخانهها و فروشگاهها به فعالیت خود مشغول بودند.
دکتر زالی تصریح کرد: در صورتی که مجبور به بازگشت به راهبرد پیشین و اعمال محدودیتها باشیم به بخشهایی توجه خواهیم کرد که مشاغل و درآمد مردم آسیب کمتری ببیند.
وی با بیان اینکه افراد در مشاغل مختلف و اصناف تعهداتی را برای رعایت مسائل بهداشتی دادند، تاکید کرد: دقت کنید برای آنکه مجدداً مجبور به اعمال محدودیتها نباشیم همه باید دست به دست هم بدهیم تا انتقال بیماری را کنترل کنیم تا با اعمال محدودیتها مشکلات درآمدی و معیشتی برای مردم به وجود نیاید.
وی در راستای همکاری بیشتر برای مقابله با کرونا از مردم درخواست کرد تنها در موارد ضروری در مکانهای عمومی حضور پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه احتمال افزایش شدت بیماری در همه جا وجود دارد، به استفاده از ماسک تاکید کرد و گفت: حتی به نظر بنده خوب است ماسک برای افراد کمتر برخوردار به عنوان یک کالای یارانهای تلقی شود چراکه شاید برخی وسع خرید آن را نداشته باشند.
دکتر زالی اضافه کرد: در همین راستا از خیرین میخواهیم در صورت تمایل برای انجام این کار و خرید ماسک اقداماتی انجام دهند.
وی ادامه داد: مهمترین عاملی که برای بازگشت محدودیتها در نظر میگیریم شاخص مولد پایه است. در صورتی که این شاخص به عددی بیش از یک افزایش یابد ممکن است در برخی از تصمیمگیریهای خود برای اجرای محدودیتها تغییراتی اعمال کنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پیشفرضهای قبلی در مورد کرونا مصداق پیدا نکرد، گفت: به عنوان مثال تصور میکردیم این ویروس با افزایش دما قدرت انتقال کمتری پیدا کند که این موضوع و سایر موضوعات مشابه آن میسر نشد.
دکتر زالی با تاکید بر اینکه ویروس کرونا یک ویروس بسیار فریبنده است و مردم باید به همزیستی با آن عادت کنند، گفت: البته قرار نیست این همزیستی مسالمتآمیز باشد اما باید میزان سازگاری خود با ویروس را افزایش دهیم چراکه پیشبینی میکنیم شاید در فصل پاییز امواج قابل توجهی از بیماری را شاهد باشیم زیرا ممکن است همپوشانی ویروس کرونا با ویروسهای سرمادوستی همچون آنفلوآنزای H۱N۱ اتفاق بیفتد.
دکتر زالی با اشاره به برگزاری چندین جلسه با اتاق اصناف اظهار کرد: طی آخرین پروتکلها تصمیم بر ایجاد گشت نظارتی بر صنایع و مشاغل با کمک استانداری تهران گرفتیم. البته تاکنون نیز بالغ بر ۹۵ هزار بازدید بهداشت محیطی داشتهایم. به نظر میرسد مهمترین مکانهایی که باید برای بازرسیها در نظر گرفته شوند صنایع و کارگاههای کوچک هستند که میتوانند درآمدزایی موثری برای استان داشته باشند.
دکتر زالی با اشاره به نگرانیهایی که درخصوص شبکه حملونقل در استان تهران وجود دارد، بیان کرد: میزان مسافرانی که در تهران توسط مترو جابهجا میشوند با هیچ کجای دنیا قابل مقایسه نیست، اکنون رقم جابهجایی به ۹۲۰ هزار نفر رسیده است در حالی که در مدت مشابه در سال قبل این عدد روزانه حدوداً دو میلیون نفر بود.
وی با بیان اینکه پس از افزایش سفرها با مترو هر روز دادههای مختلف از این محل توسط کارشناسان این ستاد بررسی و تحلیل میشود، گفت: اما میدانیم یکی از مشکلات اساسی در تهران کمبود ناوگان حملونقل عمومی است.
وی با تاکید بر اینکه مردم میتوانند به خوبی برای کنترل زنجیره انتقال ویروس به کمک بیایند، بیان کرد: همگی مشاهده کردیم با همکاری خوب مردم در روز طبیعت و همچنین آخرین روز سال میزان خروج از منزل تا چه حد کاهش یافت.
وی با بیان اینکه در بحث برگزاری آزمونهای حضوری در مدارس تصمیم با ستاد ملی کرونا است، اظهار کرد: البته در مورد تهران نگرانیهای ما و همچنین والدین بیش از سایر استانها بود، چراکه تهران شرایط متفاوتی را تجربه میکند و از این رو برخی مداخلاتی که در تهران انجام میشود شاید در نقاط دیگر کشور به کار نیاید.
وی درباره آخرین یافتهها درباره این بیماری بیان کرد: کرونا یک بیماری هزار چهره است. یکی از مواردی که اخیراً براساس مطالعات به اثبات رسیده است، درگیری سیستم اعصاب مرکزی بود.
دکتر زالی ادامه داد: به عنوان مثال پیاز بویایی، لب گیجگاهی مغز، ماده سیاه مغز، ساقه مغز و مقدار زیادی از سلولهای عصبی در معرض خطر حمله ویروسها قرار دارند.
وی با بیان اینکه دور مغز حصاری به عنوان سد خونی مغزی وجود دارد که از مغز محافظت میکند، گفت: هنگام ابتلا به این ویروس ممکن است این حصار شکسته شود و این ویروس وارد مغز شود.
وی درباره علائم و مشکلات مختلفی که حمله یک ویروس میتواند به سیستم اعصاب به وجود آورد، تصریح کرد: یک بیماری ویروسی و میکروبی میتواند با حمله مستقیم به مغز منجر به آنسفالین شود. البته این یک حالت نادر است. توجه کنید که بیماری کرونا از دو فاز حمله و طوفان التهابی تشکیل شده است که این طوفان التهابی میتواند منجر به بروز مشکلات جدی در مغز و حتی بروز سکته مغزی شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات کرونا بروز آسیبهای عروقی است، بیان کرد: عروق مغز نیز از این قاعده مستثنی نبوده و از همین رو ممکن است سکته مغزی در فرد مبتلا رخ دهد.
وی ادامه داد: پیشبینی ما این است در ایران حدود پنج تا هفت درصد بیماران سخت کرونایی به علت سکته مغزی جان خود را از دست بدهند.
دکتر زالی افزود: توجه کنید بیماریهای زمینهای مانند دیابت و فشار خون میتواند یک عامل خطر مهم در این زمینه باشد.
وی با اشاره به مواردی که درباره برخی از بیماران باعث از بین رفتن حس بویایی و چشایی شده بود، گفت: ویروس از طریق بویایی میتواند از طریق کف مغز وارد آن شده و به پیاز بویایی برسد و این اختلال را در سیستم بویایی به وجود آورد.
دکتر زالی با بیان اینکه البته تمام کسانی که اختلال بویایی دارند به این ویروس مبتلا نیستند، یادآور شد: اما به دلیل همزمانی این ویروس با بروز اختلال بویایی این احتمال را در نظر میگیریم که ممکن است فرد به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده باشد.
وی با تاکید بر اینکه مردم باید به برخی علائم همچون اختلال هوشیاری، افت قوای دماغی، سرگیجه، سردرد و... توجه کنند، گفت: حتی گاهی ۴۰ درصد از بیماران نسبت به سردردهای شدید اعتراض داشتند که مشخص شد این موضوع نیز میتواند نشانه جدیدی برای ابتلا به کرونا باشد.
دکتر زالی در پایان تاکید کرد: کسانی که بیماری زمینهای مغز و اعصاب مانند اماس دارند جزو گروههای پرخطر محسوب میشوند و باید از حضور در اماکن عمومی و پرتردد خودداری کنند.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در سفر به استان آذربایجان شرقی و بازدید از دانشکده طب ایرانی تبریز به همراه اعضای بورد تخصصی رشته طب سنتی ایرانی، این دانشکده را مرجعی برای دستاندرکاران طب غیر کلاسیک در آینده دانست.
به گزارش پزشکنا، دکتر محمدرضا شمس اردکانی، مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در سفر به استان آذربایجان شرقی با اعضای بورد تخصصی طب سنتی ایرانی و بازدید از دانشکده طب ایرانی تبریز، در نشستی با اعضای هیات رییسه این دانشکده، از اقدامات انجام شده در حوزه طب سنتی در پنج ماه گذشته آگاه شد و با ابراز خرسندی از نتایج این اقدامات و قدردانی از زحمات رییس دانشگاه و کادر بهداشت و درمان در بحران شیوع کرونا، راهکارهایی را برای پیشبرد بهتر امور ارائه و تاکید کرد: دانشکده طب ایرانی تبریز بهعنوان مرجعی برای دستاندرکاران طب غیر کلاسیک خواهد درخشید.
وی با حضور در جمع خبرنگاران در تبریز نیز از اقدامات انجامشده در دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی این شهر قدردانی کرد و گفت: با حضور افراد مهم، متعهد و آگاه، دانشکده طب ایرانی تبریز، یکی از مراکز تولید علم و دانش در حوزه طب سنتی خواهد شد و نقش خود را آنگونه که شایسته تبریز و دانشگاه علوم پزشکی است، ایفا میکند.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت سپس به تاسیس نخستین دانشکدههای طب سنتی در ایران بر اساس سیاستهای دولت جمهوری اسلامی در سال ۸۶ اشاره کرد و با برشمردن نام دانشکدههای طب سنتی تهران، ایران، شهید بهشتی و شاهد در فهرست نخستین دانشکدههای طب سنتی در ایران، افزود: پیشینه علمی، تاریخی و فرهنگی تبریز نشان میدهد که این شهر قطب بزرگ علمی کشور در طول تاریخ ایران و محل تاسیس دومین دانشگاه کلاسیک در ایران بوده است.
وی نقش تبریز را در جریانات دو قرن اخیر در ایران مورد تاکید قرار داد و گفت: تبریز در عرصههای علم، اقتصاد، فرهنگ و ایثار تاثیرگذار بوده و این ایثار امروز هم در جانفشانیهای کادر درمان این شهر نمایان است.
نخستین مرکز تحقیقات طب تلفیقی و سالمندی کشور در تبریز تاسیس شود
دکتر محمدحسين صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز با قدردانی از حضور اعضای بورد تخصصی رشته طب سنتی ایرانی در تبریز، ابراز امیدواری کرد: دانشکده طب ایرانی بتواند روند روبه رشد علمی و پژوهشی خود را با سرعت بیشتری ادامه دهد.
در ادامه، دکتر محمود مصدق، عضو بورد تخصصی رشته طب سنتی ایرانی بر اهمیت و علل نیاز به طب سنتی و نقش آن در امر پژوهش و ارائه خدمات درمانی تاکید کرد و دکتر «حسین رضاییزاده»، دبیر بورد تخصصی رشته طب سنتی ایرانی و تاریخ پزشکی نیز با اشاره به پتانسیلهایی که در دانشگاه علوم پزشکی تبریز وجود دارد، پیشنهاد کرد: نخستین مرکز تحقیقات طب تلفیقی و سالمندی کشور، تحت نظر پژوهشکده سالمندی این دانشگاه که تنها پژوهشکده سالمندی در کشور است، تاسیس شود.
وی با بیان اینکه پس از شیوع کرونا، با ادعاهای متعددی با اسامی طب سنتی و طب اسلامی برای مقابله با این بیماری مواجه شده و بیش از ۲۰۰ مورد ادعا توسط گروههای مختلف به وزارت بهداشت ارائه شد که ۶۸ مورد آنها در قالب طرح پژوهشی درخصوص بیماری کروناویروس جدید با رویکرد طب سنتی مورد بررسی نهایی قرار گرفته است، افزود: از این میان ۱۷ طرح موفق به دریافت مجوزهای لازم برای انجام کارآزمایی بالینی شدهاند که چند مورد از آنها مرحله جمعآوری دادهها را سپری کرده و تعدادی نیز در مرحله جمعآوری نتایج دادهها و بررسی نهایی هستند که پس از طی مراحل علمی و داوری نهایی، نتایج بهصورت رسمی اعلام میشود.
رضاییزاده از اجرای برخی طرحها در چندین مرکز، برخورداری برخی از آنها از مواد گیاهی مشترک و برخی دیگر از فرمولهای متفاوتی در قالب شربت، جوشانده، قطره و اسپری خبر داد و گفت: شواهد اولیه برخی از طرحها امیدبخش بوده و حاکی از کاهش مدت بستری بیماران، مشابه مطالعات انجامشده در کشور چین بودهاند که میتوانند در کاهش ضریب اشغال تختهای بیمارستانی و بهخصوص بخشهای ویژه، نقش موثری داشته باشند، اما همچنان از نظر علمی قابلیت قضاوت نداشته و باید منتظر نتایج نهایی آنها باشیم.
وی با بیان اینکه طب سنتی در هیچ نقطهای از دنیا بهعنوان طب جایگزین مطرح نبوده و مکمل درمانهای طب رایج محسوب میشود، تاکید کرد: از نظر اخلاقی و علمی، هیچکس مجاز به بهرهگیری از درمانهای سنتی، جدا از درمانهای رایج و بهعنوان جایگزین این درمانها نیست.
تمام سیستم نظام کاری طب سنتی، اسلامی است
دکتر امیرحسین جمشیدی، رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم با تاکید بر اهمیت تولید و ساخت محصولات بر پایه طب سنتی، گفت: نتایج پژوهشها و پایاننامهها باید منجر به تولید محصولاتی با قیمت ارزان شود تا بتواند به حل مشکلات سلامت مردم کمک کند.
وی با بیان اینکه هرگز نگفتهایم طب سنتی جایگزین درمانهای رایج شود، طب ایرانی را یکی از ۲۰۰ مکتب طب سنتی موجود در دنیا دانست و تاکید کرد: از طبهای سنتی بهعنوان روش مکمل درمانی که قانونمند بوده و روشهای درمانی آنها مورد آزمون قرار گرفتهاند، در کنار پزشکی رایج استفاده میشود و مهمترین هدف آنها، پیشگیری از بروز بیماری در افراد است.
جمشیدی همچنین به وجود ادعاهای بسیاری درخصوص تولید دارو از طریق روشهای طب اسلامی، از جمله در بحران کرونا اشاره کرد و گفت: تمام سیستم نظام کاری طب سنتی، اسلامی است و اگر وجود طب اسلامی را تایید کنیم، باید دیگر طبها را غیر اسلامی بدانیم.
وی با بیان اینکه در برخی مواقع سودجویانی با نام طب اسلامی، باور محکمی را برای بهبودی به بیماران میدهند که آنها را از پیگیری درمان پزشک معالج خود دلسرد کرده و فرصت درمان مناسب را از آنها میگیرد، تاکید کرد: اگر احادیث و روایتهایی هم به نام برخی از ائمه در حوزه سلامت وجود دارد، باید راستیآزمایی شده و از نظر شرایط زمانی و مکانی ارائه توصیه و شخص توصیه شونده مورد بررسی دقیق قرار گیرند و اثرگذاری آنها تایید شود.
رییس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران درخصوص نحوه برخورد با ارائه داروهای غیر مجاز در عطاریها نیز با اشاره به اینکه عطاریها همچنان تحت نظارت اتحادیه عطاران و سقط فروشیها هستند، گفت: معاونتهای بهداشت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی، به ترتیب نظارت بر رعایت اصول بهداشتی در عطاریها و نظارت بر دخالت آنها در امور پزشکی را بر عهده دارند و معاونت غذا و دارو هم بر فراوردههای ارائهشده در عطاریها نظارت میکند، اما زمانی میتوانیم در این حوزه موفق عمل کنیم که هر خانواده کارشناس خود بوده و برای دریافت خدمات حوزه طب سنتی، تنها به سلامتکدهها، درمانگاهها و مراکز مورد تایید دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت مراجعه کند.
مدعیان درمان کرونا با طب سنتی، حاضر به بررسی علمی ادعای خود نشدند
در ادامه، دکتر حجت پورفتحی نعمتآباد، رییس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به ادعای ۲۲ نفر برای درمان کرونا با طب سنتی از زمان شیوع این ویروس در استان آذربایجان شرقی، گفت: برخی مدعیان ادعا میکردند که راه درمان کرونا با طب سنتی به آنها الهام شده است، اما ازآنجایی که تمامی طرحها و پیشنهادات تنها در قالب طرح پژوهشی، قابل ارائه و بررسی و حتی صدور مجوز هستند، هیچکدام حاضر به ارائه دلایل علمی و بیان ادعای خود در قالب طرح پژوهشی نشدند.
وی افزود: این افراد بهحدی از ادعای خود نامطمئن بودند که با توجه به احتمال بالای انتقال ویروس در بخشهای بستری بیماران کرونایی، حتی حاضر به ورود به این بخشها هم نشدند.
گفتنی است در این سفر، مشاور وزیر بهداشت و اعضای بورد تخصصی رشته طب سنتی ایرانی، از ساختمانی چهار طبقه با متراژ بیش از هزار متر مربع و شامل بخشهای مختلف که بهتازگی برای تاسیس سلامتکده به دانشکده طب ایرانی تبریز اختصاص یافته و در حال بازسازی است نیز بازدید کرده و توضیحاتی در خصوص برخی اصلاحات مورد نیاز در بخشهای مختلف، از جمله آزمایشگاه داروسازی و نحوه ساخت دارو ارائه کردند.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
رییس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اجرا و پیگیری سه گانه مهم فاصله گذاری اجتماعی، غربالگری و جداسازی، گفت: بیماری کرونا و همه گیری آن در صورتی مهار می شود که هم حاکمیت و هم مردم دست به دست هم داده و توصیه های پیشگیری را مورد توجه قرار دهند و دنبال کنند.
به گزارش پزشکنا، دکتر حسین عرفانی، در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، بیان کرد: با توجه به روند و سیر همه گیری کووید۱۹ در کشور ضرورت دارد که مطالبی را با مردم در میان بگذاریم. مهمترین مطلب این است که در شرایط فعلی باید یک سه گانه بسیار مهم مورد توجه قرار گیرد و از سوی همه پیگیری و اجرا شود تا با اجرای آن با همه گیری کووید۱۹ در کشور مقابله و کنترل آن محقق شود.
همه ملت ایران به شعار و کمپین "در خانه بمانیم" پایبند باشند
وی افزود: مهمترین جزء این سه گانه «فاصله گذاری اجتماعی» است. همه ملت ایران همچنان باید به شعار و کمپین "در خانه بمانیم" پایبند باشند و فقط در دو مورد می توانیم از منازلمان خارج شویم؛ یکی برای انجام کار و فعالیت های اقتصادی و یکی هم رفع مایحتاج خانواده است که در این دو مورد هم توصیه می شود که رعایت بهداشت دست و تنفس، استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی را مورد توجه قرار دهیم.
دکتر عرفانی ادامه داد: جزء دوم این سه گانه، انجام تست و غربالگری در موارد مشکوک و برای کسانی که با افراد مشکوک و بیمار مبتلا بودند، است تا بتوانیم بیماری را در دوره اولیه و کمون شناسایی کنیم. در این صورت می توانیم بیماران را در مدت زمان کوتاه تری و در مراحل اولیه تشخیص دهیم و فرصت انتقال بیماری به دیگران را بگیریم. فایده دوم غربالگری این است که بیماری را در مراحل اولیه تشخیص می دهیم و با اقدامات درمانی و توصیههای بهداشتی امکان تبدیل موارد خفیف به موارد شدید نیازمند بستری در بیمارستان کاهش مییابد و در عین حال، با کاهش بستری در بیمارستان، احتمال عوارض ماندگار بیماری و مرگ نیز کاهش می یابد. حال شاهدیم که در هفته های گذشته با بالا رفتن موارد تستهای آزمایشگاهی و غربالگری، کشورمان توانسته این توفیق را داشته باشد تا بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهد.
رییس اداره مراقبت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: سومین جزء این سه گانه این است که بعد از تشخیص این بیماری، با افرادی که بیمار هستند و با افرادی که با بیماران در تماس بودند، یک برخورد منطقی و بهداشتی انجام شود که بحث جداسازی است. به طوری که تا اتمام دوره واگیر بیماری، هم افراد بیمار و هم افراد در تماس با آنان باید کاملا ایزوله و جداسازی شوند تا احتمال انتقال بیماری به دیگران کاهش یابد و چرخه بیماری شکسته شود و در سطح جامعه تحت کنترل درآید. مهمترین جزء این سه گانه به فاصله گذاری اجتماعی برمی گردد.
دکترعرفانی تاکید کرد: با توجه به خطر درک شده در بررسی های به عمل آمده در روزهای گذشته می بینیم که آموزش و اطلاع رسانی ما در سطح آگاهی عمومی مردم از ۹۰ درصد به ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده و یکی از دلایل افزایش موارد بیماری در روزهای اخیر، در کنار افزایش تشخیص و انجام تست، به این موضوع برمی گردد. همچنان باید کرونا را جدی بگیریم، به شعار در خانه بمانیم پایبند باشیم. این بیماری و همه گیری آن در صورتی مهار می شود که هم حاکمیت و هم مردم دست به دست هم دهند و توصیه های پیشگیری را دنبال کنند.
مهمترین رکن در کنترل و مدیریت کووید 19، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم است
رییس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در ادامه سخنانش در این نشست مجازی، ضمن تشکر از اصحاب رسانه، مهمترین رکن در کنترل و مدیریت کووید 19 در کشور را اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم عنوان کرد و افزود: از ابتدای بروز همه گیری در کشور عملکرد مناسب و قابل قبولی داشتیم، اما در روزهای اخیر در برخی نقاط موارد بیماری رو به افزایش رفته و علت آن به کمتر شدن حساسیت مردم در رعایت رفتارهای بهداشتی و توصیه های پیشگیری برمی گردد، مردم باید هوشیار باشند و لحظه ای غفلت نکنند، اگر این موارد و اصول قرنطینه و پیشگیری رعایت شود، در مدت زمان کوتاهی می توانیم مهار بیماری را در اختیار بگیریم و همه گیری را کنترل کنیم.
وی گفت: همچنان اکثریت کشور درگیر این بیماری هستند و احتمال درگیری و سرایت در بسیاری از افراد وجود دارد. لذا مردم همچنان فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.
رییس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: باید باور داشته باشیم که در شرایط فعلی همه گیری کووید ۱۹ همچنان یک اولویت و یک واقعیت عینی است. هرچند که در ماه های گذشته با تلاش شبانه روزی و همراهی مردم، عملکرد مناسبی داشته ایم، اما اگر لحظه ای غفلت کنیم، ممکن است تبعاتی داشته باشد و مجددا آتش این همه گیری افروخته شود و دامنه آن سایر قسمت ها را بگیرد و به حالتی درآید که با عوارض سنگین آن مواجه شویم و حتی خدایی نکرده غیرقابل کنترل شود.
احتمال ضعیف تر شدن قدرت بیماری زایی ویروس کرونا وجود دارد؟
دکتر عرفانی در پاسخ به سوالی در مورد احتمال ضعیف تر شدن قدرت بیماری زایی ویروس کرونا، گفت: درباره رفتارهای ویروس کرونا باید توجه کرد که کووید۱۹ به عنوان یک بیماری نوپدید مطرح است و به جرات می گویم که ندانسته های ما درباره این ویروس، نسبت به دانسته هایی که در قالب تجارب و بررسی های علمی ظرف چند ماه گذشته به دست آمده، بسیار بیشتر است و هنوز ابعاد بسیار متفاوتی از این بیماری و عامل بیماری زایی آن وجود دارد که باید مورد مطالعه قرار گیرد.
وی افزود: تا جایی که شواهد و دانش فعلی نشان می دهد، این بیماری همان بیماری کووید ۱۹ است که در چین اتفاق افتاده است و راه های انتقال آن از طریق تنفس و عدم رعایت بهداشت دست است که می تواند ویروس را وارد بدن کند. در پاسخ به اینکه آیا کرونا شدت و ضعف دارد، باید گفت که در پاساژهای ویروسی احتمال اینکه حدت بیماری کاهش پیدا کند، وجود دارد، اما هیچ شواهد و قرائنی به نفع اینکه بیماری کووید ۱۹ در شرایط فعلی باب بیماری که در اسفندماه با آن مواجه بودیم، تفاوت خاصی داشته، وجود ندارد. ضمن اینکه در این شرایط توانستیم علائم دیگری از بیماری را در کنار علائم قبلی در نظر بگیریم و کشف کنیم.
دکتر عرفانی ادامه داد: قبلا علائم کرونا صرفا علائم سرماخوردگی بود، اما اکنون در کنار علائم قبلی، علائم گوارشی، سیستم کلیوی، علائم عمومی بدن، از دست دادن حس چشایی، بویایی و یا حالت هایی مانند ضعف، بی حالی و بی اشتهایی هم ممکن است علائمی از درگیری با بیماری کووید ۱۹ باشد.
به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید:
کلیه حقوق © نزد پایگاه خبری پزشکنا محفوظ می باشد