جمعه,14 آذر 1399
ورود

ورود

نام کاربری / ایمیل
رمز عبور
ذخیره سازی اطلاعات

تماس بگیرید: 88146121- 021 | 09303558070

وزیر بهداشت در نامه‌ای به وزارت ارشاد دستور اعمال ممنوعیت تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت را صادر کرده است. در این نامه همچنین فهرستی از این کالاها به چشم می‌خورد. در ابتدا شاید از خود بپرسید این که خوب است و چه اشکالی دارد؟ حتما باید از تبلیغ کالاهای آسیب رسان برای سلامت جلوگیری شود. اما اگر لیست ارسالی وزارت بهداشت را با دقت بررسی کنید خواهید دید تمام آنچیزی که مورد مصرف روزانه مردم است در لیست قرار گرفته. تماممحصولاتی

سیب سلامت هم دارند و ممنوع التصویرند

بر اساس اعلام وزارت بهداشت؛ نشان سازمان غذا و دارو به معنای دریافت پروانه تولید بر اساس ضوابط بوده اما نشان سیب سلامت به آن معناست که فرآورده موردنظر، علاوه بر پروانه ساخت موفق به اخذ گواهینامه سلامت و ایمنی نیز شده است.

آنچه تصور می‌شود این است که حداقل کالاهایی که موفق به دریافت سیب سلامت شده‌اند با سلامت منافاتی ندارند؛ اما وزارت بهداشت در همین ابلاغیه جدید کالاهایی را که بعضا سیب سلامت دریافت کرده اند را نیز ممنوع التصویر کرده است.

نمونه‌ای از این کالاها هم کره گیاهی است که پیش از این حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت در مراسم روز جهانی غذا از انجمن کره گیاهی ایران به دلیل همراهی و همگامی با سیاست های کلان نظام سلامت و وزارت بهداشت در جهت کاهش ایزومر ترانس و اسیدهای چرب اشباع در کره گیاهی و رساندن آنها به میزان استاندارد جهانی تقدیر کرده بود اما در لیستی که هم‌اکنون منتشر شده این محصولات هم جزو ممنوع التصویر هستند. 

افزایش مالیات برای کاهش دسترسی مردم !

چندی قبل  ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت درخصوص ضرورت افزایش مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان، گفت: اخذ عوارض و مالیات از کالاهای آسیب‌رسان به دو دلیل انجام می‌شود. اول اینکه افزایش عوارض و مالیات و متعاقبا افزایش قیمت، خصوصا در مورد سیگار موجب کاهش مصرف این اقلام شود که این به سلامت عمومی جامعه کمک خواهد کرد و دوم اینکه مبالغی که به عنوان عوارض و مالیات از این کالاها دریافت می‌شود، می‌تواند به عنوان یک منبع مالی پایدار درخدمت سلامت قرار گیرد.

سخنگوی وزارت بهداشت افزایش مالیات بر کالاهای آسیب رسان را باعث کاهش دسترسی آسان مردم به این کالاها دانست و گفت: اخذ مالیات از مردم و به‌تبع آن ارائه خدمات مطلوب‌تر به شهروندان و ارتقا سطح کیفیت زندگی در ابعاد مختلف، همواره یکی از سیاست‌های کلان اقتصادی کشورها بوده و موجب هم‌افزایی و افزایش منابع درون‌زای مالی در جامعه و کشور می شود.

تامین کسری بودجه طرح تحول سلامت از افزایش مالیات

علی نوبخت عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی هم سال گذشته در اظهار نظری ضمن تاکید بر تامین کسری بودجه طرح تحول سلامت گفته بود: پیشنهادهای مختلفی برای تامین بودجه طرح تحول سلامت و پایدار شدن منابع درآمدی آن مطرح است، یکی از پیشنهادها اخذ مالیات از کالاهای آسیب رسان به سلامت مانند دخانیات، نوشابه‌ها و مواد قندی و … است و تمام این پول‌ها برای حوزه بهداشت و درمان هزینه شود.

اصلاح تولید و بالابردن استانداردها

اما رفتار مسئولان در این حوزه دچار یک دوگانگی است، از طرفی مجوز تولید و نشان سازمان غذا و دارو و مجوزهای بهداشتی را می‌دهند و از طرفی اجازه تبلیغات نمی‌دهند. 

حال این سوال مطرح می‌شود، کالایی که اجازه تبلیغات ندارند و در لیست محصولات آسیب رسان برای سلامت آورده شده است چرا تولید می‌شود؟ و چرا مهر استاندارد و تایید وزارت بهداشت می‌گیرد؟ آیا نمی‌توان برای این کالاهای سند تولید سلامت محور تدوین کرد تا در چارچوب ضوابط و بر طبق اصول تولید شوند و برای سلامت هم مضر نباشند؟

فرهنگ سازی و حق انتخاب برای مردم

آیا بهتر نیست به جای احکام این چنینی که مستقیما روی تولیدات ملی تاثیرگذار است و تولید کنندگان را در این شرایط حساس زمین‌گیر خواهد کرد؛ دولت‌مردان شروع به فرهنگ سازی کنند و با ایجاد زمینه‌های تشویقی مردم را به سمت مصرف کالاهای سالم سوق دهند. 

در همه جای دنیا همه کالاها اجازه تبلیغ دارند، البته مسئولان سلامت مضرات محصولات آسیب رسان به سلامت را گوشزد می‌کند، اما در نهایت این مردم هستند که انتخاب می‌کنند. 

قطعا نبض تولید، تبلیغات است، اگر تولید کننده یک محصول جدید را به بازار عرضه کند اما نتواند آن را به مردم معرفی کند، پس چطور می تواند بازار فروش را به دست آورد؟ مثلا یک ماست جدید یا یک بستنی! این کالاها با توجه به تنوع بسیار بالایی که دارند قطعا برای رقابت و باقی ماندن در بازار نیازمند تبلیغ هستند.

که در لیست کالاهای آسیب رسان است تولید داخل است و همگی آنها تایید استاندارد و مجوز سازمان غذا و دارو را کسب کرده‌اند. 

محققان با استفاده از روش CRISPR/Cas9 در ابتدا سطح کلسترول خون را در موش‌ها کاهش دادند و ژن مربوط را به مدت شش ماه پس از درمان سرکوب کردند. این مطالعه برای اولین بار است که از روش CRISPR/Cas9 برای خاموش کردن ژن در مدل‌های حیوانی بالغ استفاده می‌کند.

روش CRISPR پروتئین قیچی شکل Cas9 و یک مولکول راهنما که در جستجوی مکان دقیقی در ژنوم است، را ترکیب می‌کند. سپس پروتئین Cas9 ، به‌منظور ناتوان کردن ژن هدف، DNA را برش می‌دهد. سیستم CRISPR/Cas9 نه‌تنها توالی‌های خاصی از DNA را جستجو کرده و برش می‌زند، بلکه بیان ژن هدف را بدون تغییر دائمی در توالی کد DNA خاموش یا روشن می‌کند.

محققان با استفاده از این روش ژن مسئول کلسترول به نام Pcsk9 را خاموش کرده‌اند. بسیاری از داروهایی که در حال حاضر برای غیرفعال کردن این ژن به کار می‌روند، فقط قادر به غیرفعال کردن آن هستند و هیچ‌یک نمی‌توانند از ایجاد این ژن جلوگیری کنند. محققان با استفاده از این روش توانسته‌اند میزان کلسترول موش‌های بالغ 6 تا 8 هفته‌ای را تنظیم کنند و کاهش دهند. این مطالعه برای آزمایش‌های بالینی نیازمند بررسی بیشتر است.نتایج این مطالعه در نشریه Nature Communications منتشرشده است.

7 نفر از محققان آکسفورد به خاطر خدمات و همکاری‌های برجسته خود در حوزه "علوم زیست پزشکی" و "علوم سلامت" برای دریافت فلوشیپ معتبر آکادمی "علوم پزشکی" انتخاب شدند.

این محققان، تحقیقات، اکتشافات و پیشرفت‌های بسیاری به نفع بیماران و جامعه انجام دادند.

پروفسور "سوزان جب" متخصص تغذیه و بهداشت عمومی از دانشگاه آکسفورد است که تحقیقات وی بر این موضوع تمرکز داشته است که مواد خوراکی که می‌خوریم چگونه بر خطر افزایش وزن و چاقی اثر می‌گذارند.

این دانشمند همچنین تحقیقاتی راجع به روش‌هایی که به کاهش وزن کمک می‌کند نیز انجام داده است.

پروفوسور "النر بارنز" استاد "هپاتولوژی"(کبد شناسی) و داروهای آزمایشگاهی دانشگاه "آکسفورد"، دیگر محققی است که این فلوشیپ را دریافت خواهد کرد.  

پروفوسور "دیوید بیسون" استاد علوم "مغز و اعصاب" دانشگاه "آکسفورد"، نقشی بسزا در مطالعه اختلالات "عصبی-عضلانی" که ارتباط بین سلول‌های عصبی و عضلانی کاهش می‌یابد، داشته است.

مطالعات اخیر وی راجع به چگونگی استفاده از دانش مولکولی زیست شناسی سیناپسی برای درمان سندروم " کانجنیتال میاستنیک"(CMS) بوده است.

سندروم " CMS"یک بیماری ارثی ناشی از ژن معیوب است که مشخصه آن ضعف و خستگی ناشی از اختلال در محل اتصال سلول‌های عصبی و عضلانی است.

پروفوسور "رابرت مک لارن" استاد چشم پزشکی دانشگاه"آکسفورد" است که پیشگام درمان‌های جدید برای نابینایی است.

وی از روش‌های مبتنی بر سلول‌های بنیادی، ژن درمانی و شبکیه‌های الکترونیکی استفاده کرده است.

در آزمایشگاه وی همچنین تکنیک‌های جدید برای اعمال جراحی "شبکیه چشم" در حال انجام است.

پروفوسور "جردن راف"  استاد "زیست شناسی سلول‌های سرطانی" دانشگاه "آکسفورد" است. این محقق روی نحوه سازماندهی و تقسیم‌بندی سلول‌ها مطالعه می‌کند.

پروفسور "گای تویتز" استاد "بیماری‌های عفونی" در دانشگاه "آکسفورد" و مدیر واحد تحقیقات بالینی "Unit" این دانشگاه است که بیشتر تحقیقات خود را در ویتنام انجام داده است.

پروفسور "مارک وود وارد"  استاد "اپیدمیولوژی"(همه‌گیرشناسی)  و آمار دانشگاه "آکسفورد" است که یک متخصص جهانی در آنالیز و رتبه‌بندی ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی است.

وی به عنوان یکی از برجسته‌ترین محققان "علوم و علوم اجتماعی" در جهان شناخته شده است.

این دانشمند، تفاوت‌های جنسیتی در مورد تاثیرات عوامل خطر ساز ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را بررسی کرده است و نشان داده است که دیابت و سیگار کشیدن در زنان، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را بیشتر از مردان، تحت تاثیر قرار می دهد.

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: مسئولان نظام سلامت به‌جای اینکه تدبیری برای پیشگیری از شیوع سرطان در کشور بیندیشند، صحبت‌های ما را تکذیب می‌کنند.

دکتر ایرج خسرونیا امروز (جمعه) در افتتاحیه بیست و نهمین کنگره متخصصان داخلی ایران با انتقاد از طرح این موضوع که صحبت‌های پزشکان در مورد شیوع سرطان تابه‌حال سرانجامی نداشته است، افزود: همواره نسبت به شیوع سرطان در سال‌های نه‌چندان دور هشدار داده‌ایم و خواهش کردیم مسئولان گوش شنوا داشته باشند، اما متأسفانه آن را تکذیب می‌کنند.
وی گفت: به تمام مسئولان نامه نوشتیم و اعلام‌خطر کردیم، اما گوش شنوایی وجود ندارد.
رئیس کنگره متخصصان داخلی ایران اظهار داشت: اکنون 9 درصد جمعیت کشور سالمند هستند که در سال‌های نه‌چندان دور به 12 درصد خواهد رسید.
وی همچنین با اشاره به افزایش 5 درصدی تعرفه‌های پزشکان متخصصان داخلی در سال 97 گفت: اگر تعرفه‌ها افزایش پیدا نمی‌کرد، بهتر و ارزشمندتر بود؛ زیرا هیچ سنخیتی با تورم و هزینه‌ها ندارد. اضافه کردن دو هزار تومان به دستمزد و تعرفه پزشک قابل‌قبول نیست.

**انتقاد از تصمیم‌های پزشکی 
وی اضافه کرد: متأسفانه همکاران متخصص داخلی، توجهی به سرنوشت علمی و صنفی خود ندارند و انتخابات داخلی را جدی نمی‌گیرند.
خسرونیا با انتقاد از برخی تصمیمات در پزشکی، گفت: انجام آندوسکوپی توسط متخصص داخلی صورت می‌گیرد و دوره‌های آن را نیز پشت سر گذاشته است، اما چرا باید بعد از فارغ‌التحصیلی، از یک انجمن غیر، مجوز بگیرد و پول پرداخت کند.
معاون پیشین سازمان نظام پزشکی تهران ادامه داد: این کار، آموزش پزشکی را زیر سؤال می‌برد و رانت‌خواری را تشویق می‌کند.
بیست و نهمین کنگره جامعه پزشکان متخصص داخلی از امروز جمعه (21 اردیبهشت) تا دوشنبه (24 اردیبهشت) در مرکز همایش‌های رازی برپاست. اقتصاد درمان و بهداشت و چالش‌های عرصه خدمات پزشکی بخشی از موضوعات موردبحث در این کنگره است.

یکی از عادات بدی که ایرانیان بر سر سفره دارند، نوشیدن آب همراه غذاست که متخصصین تغذیه بارها بابت این عادت خطرناک تذکر داده اند اما کمتر کسی این کار را کنار گذاشته است. در این مواقع شاید بهتر باشد به جای حذف این مساله به دنبال جایگزینی برای آن باشیم. به همین علت متخصصین عنوان کرده اند که بهتر استبه جای آب با غذا کاهو بخورید!

به جای آب با غذا کاهو بخورید!

یک پژوهشگر طب سنتی با تاکید بر اینکه نوشیدن آب همراه با غذا موجب اختلال در عمل هضم می‌شود، گفت: نوشیدن آب حدود 2 ساعت بعد از غذا می‌تواند مفید باشد.

دکتر محمد تحویل‌زاده با بیان اینکه در طب سنتی، آب خوردن پس از غذا یا همراه یا قبل از غذا منع شده است، گفت: بهتر است از حدود 15 تا 20 دقیقه مانده به غذا و 1 تا 2 ساعت پس از غذا، آب استفاده نشود و تنها غذا سر سفره گذاشته شود و آب سر سفره نباشد. 

وی افزود: در مجموع در طب سنتی به شدت توصیه شده که انسان فقط از یک نوع خوردنی سر سفره استفاده کند، زیرا معده باید در یک زمان فقط مشغول یک نوع خوردنی یا آشامیدنی باشد تا قوای هضم بتوانند کار خود را به خوبی انجام دهند و از آن غذا انرژی آزاد شود.

تحویل‌زاده گفت: اگر همراه یا قبل و بعد از غذا آب بنوشیم و حجم آن هم زیاد باشد (1 تا 2 لیوان) این آب با غذای خورده شده مخلوط می‌شود و باعث رقیق شدن غذا و سرد شدن داخل معده می‌شود و از آنجا که هضم انسان نیاز به حرارت دارد، عمل هضم مختل می‌شود.

این پژوهشگر طب سنتی یادآور شد: در علم امروز هم گفته می‌شود که با این کار، شیره‌های گوارشی رقیق می‌شوند و شیره‌های گوارشی باید غلیظ باشند. اما با نوشیدن آب، این شیره‌های گوارشی رقیق می‌شوند و نمی‌توانند عملیات هضم را خوب انجام دهند و در نتیجه شخص دچار سوءهاضمه می‌شود. به همین دلیل فرد با وجود خوردن غذای خوب، اما انرژی ندارد و بیشتر دچار پف بدن، چاقی، افزایش اندازه و سنگینی می‌شود.

وی گفت: با نوشیدن آب همراه با غذا ممکن است شخص دچار نفخ، ریفلاکس، سنگینی پس از غذا خوردن و سنگینی‌ سر، دل‌پیچه،‌ اسهال و دفع غذا از سیستم گوارش به صورت هضم نشده؛ شود. گاهی نیز به دلیل اینکه روند هضم غذا به درستی انجام نمی‌شود و غذای معده به موقع تخلیه نمی‌شود، در فرد تهوع ایجاد می‌شود.

تحویل‌زاده تاکید کرد: حتی اگر شخص تشنه شود، تا حد امکان باید جلوی تشنگی خود را بگیرد؛ یا ابتدا تشنگی خود را رفع کند و نیم ساعت بعد غذا بخورد یا تحمل کند. بعد از حداقل 1 تا 1.5 ساعت از غذا خوردن فرد می‌تواند آب بنوشد.

وی گفت: برای افرادی که معده‌های گرم دارند، گاهی اجازه داده می‌شود که بعد از غذا مقدار کمی آب خنک بنوشند تا معده آنها را متعادل کند که این هم در جهت تقویت هضم است.

تحویل زاده افزود: در افرادی که معده‌های سرد یا رطوبتی دارند، عارضه آب خوردن همراه یا بلافاصله قبل و بعد از غذا به مراتب بیشتر است. اگر تشنگی به این افراد خیلی غلبه کند و بخواهند همراه یا بلافاصله بعد از غذا آب بنوشند، باید حجم آب خیلی کم و خنک باشد، چون آب خنک تشنگی را زودتر از بین می‌برد و باید جرعه جرعه و آهسته هم نوشیده شود.

این پژوهشگر طب سنتی گفت: هر چه حجم آب بیشتر باشد، ضرر آن هم بیشتر است. نوشیدن آب حدود 2 ساعت بعد از غذا می‌تواند مفید باشد، زیرا به دفع فضولات ایجاد شده به دنبال عمل هضم از معده و روده کمک می‌کند.

به همین علت گفته می شود بهتر است بهتر است به جای آب با غذا کاهو بخورید.

صفحه5 از7