پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-یکی از سؤالات رایج مبتلایان به کووید ۱۹ مربوط به رژیم غذایی کرونا است. تغذیه مناسب، بهویژه زمانی که سیستم ایمنی آسیبدیده و ضعیفتر شده، بسیار مهم است. با وجودی که هیچ رژیم غذایی معجزهگری برای کمک به این بیماری وجود ندارد، مصرف ترکیب مناسبی از مواد غذایی در کنار استراحتکردن و ورزش میتواند به بهبود علائم بیماری کمک کند. در این مقاله، با بایدها و نبایدهای رژیم غذایی کرونا بیشتر آشنا میشویم. در واقع خواهیم گفت که اگر کرونا گرفتیم چه غذایی بخوریم و چه چیزهایی نخوریم. با ما همراه باشید.
رژیم غذایی کرونا
برای بهبودی در زمان ابتلا به ویروس کرونا و بعد از آن، تغذیه مناسب اهمیت زیادی دارد. ممکن است در زمان ابتلا به کرونا علائمی مثل تنگی نفس، سرفه و ناراحتی در قفسه سینه غذاخوردن را برایتان سخت کند. همچنین ممکن است دچار بیاشتهایی و اختلال در حس چشایی و حس بویایی شوید که میتواند تغذیه مناسب را سختتر کند؛ بنابراین اینکه در زمان ابتلا به کرونا چه غذایی میخورید و چه مینوشید، نقش چشمگیری در تقویت سیستم ایمنی شما دارد و سرعت بهبودی شما را تعیین میکند. رژیم غذایی فرد مبتلا به کووید ۱۹، بسته به نوع علائم و شدت آنها، غذای موردعلاقه و اینکه کسی در پختن غذا کمک میکند یا خیر، تغییر میکند.
اگر حال خوبی ندارید، باید در خانه بمانید، با پزشک تماس بگیرید و بدون هیچ تماس نزدیکی با افراد دیگر، برای تهیه مواد موردنیاز، از خانواده و دوستانتان کمک بگیرید یا سفارش آنلاین بدهید.
در طول این چند ماه، سازمان بهداشت جهانی رژیمهای غذایی مختلفی را توصیه کرده است. بر اساس توصیههای منتشرشده، رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به کرونا باید شامل انواع مختلفی از مواد مغذی باشد. در ادامه، این دستهبندیها را توضیح میدهیم.
انرژی ازدست رفته را با خوراکیهای پرکالری جبران کنید
بدن شما انرژی خود را دست داده و بنابراین باید انرژی ازدسترفته را جایگزین کنید. هرچند غذایی خاص برای مقابله با علائمی شبیه بیماری آنفولانزا وجود ندارد، در رژیم غذاییتان به غذاهایی با کالری زیاد مثل موارد زیر نیاز دارید تا انرژی ازدسترفته را جبران کنید.
مواد غذاییای مثل پروتئین، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین D و ویتامین E و روی (زینک) به تقویت سیستم ایمنی شما کمک میکنند.
شما میتوانید این موارد را از رژیم غذایی معمول خود دریافت کنید. اینکه هرطور شده کالری دریافت کنید و غذاهایی مصرف کنید که حال شما را بهتر میکنند مهمتر از این است که نگران دریافت روی و ویتامین A باشید.
اگر گرسنه نیستید، اسموتی میوه و ماست یا کرۀ آجیل به تأمین کالری شما کمک میکند. سوپ مرغ آرامبخش است و میتواند برای عفونت دستگاه تنفسی مفید باشد. زنجبیل برای هر نوع حالت تهوعی مفید است (آن را بهصورت دمنوش استفاده کنید یا به سوپ هویج اضافه کنید).
مصرف خودسرانه مکملها در این دوران و بدون تجویز پزشک توصیه نمیشود و ممکن است عوارض جانبی داشته باشد.
از خوردن غذاهای فاقد کالری مثل هلههوله نیز خودداری کنید.
از مصرف پروتئین غافل نشوید
بدون این مواد سودمند، بهبودی شروع نمیشود؛ بنابراین غذاهای سرشار از پروتئین بخورید. روزانه ۷۵ تا ۱۰۰ گرم پروتئین را در رژیم غذایی کرونایی خود بگنجانید. میتوانید از خوراکیهای زیر استفاده کنید:
اگر گیاهخوار نیستید، از مرغ، تخم مرغ و ماهی غافل نشوید.
چه میوهها و سبزیجاتی بخوریم؟
میوهها و سبزیجات تازه منبع فیبر، اسیدفولیک، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند.
همهچیز از سیب و موز گرفته تا کدو و سبزیجات با برگهای سبز را در رژیم غذاییتان بگنجانید.
خوراکیهای تقویتکننده دستگاه ایمنی
بعضی از میوهها، سبزیجات، گیاهان دارویی و ادویهها، بهدلیلداشتن مواد شیمیایی گیاهی و ترکیبات زیستفعال، سیستم ایمنی را تقویت میکنند. این مواد را در رژیم غذایی خود قرار دهید و از دمنوشهای گیاهی مثل چای کادا (kadha) (نوعی چای هندی)، چای سبز و جوشاندههای گیاهی استفاده کنید.
چه مایعاتی بنوشیم؟
عفونت میتواند بدنتان را کمآب کند؛ بنابراین برای بهبودی به آبرسانی مجدد نیاز دارید. روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید. آبگوشت، سوپ و سایر نوشیدنیها را در رژیم غذایی کرونا قرار دهید. میتوانید از نوشیدنیهای زیر استفاده کنید:
چای با عسل آرامبخش است. عسل به آرامشدن سرفه نیز کمک میکند. احتمالا به نوشیدنیهای خاص حاوی الکترولیت نیاز نداشته باشید؛ اما اگر در غذاخوردن مشکل دارید یا اسهال یا استفراغ دارید، این نوشیدنیها کمکتان میکنند. آب نارگیل، آب افرا و نوشیدنیهای ورزشی هم میتوانند مفید باشند. آبمیوه نیز به دریافت بعضی از مواد غذایی کمک میکند و بهدلیل طعم خوبی که دارد آبرسانی را راحتتر میکند.
اگر حالتان خوب نیست، تا حد امکان باید آب بدنتان را تأمین و استراحت کنید.
نکاتی مهم در رژیم غذایی کرونا
بهجز استفاده از غذاها و نوشیدنیهای ضروری، لازم است برای تأثیر بیشتر این رژیم، بعضی نکات را رعایت کنید:
برای بسیاری از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ طی دوره بهبودی بلعیدن سخت است، بنابراین از غذاهای نرم و لهشده و مایعات استفاده کنید.
هیچ رژیمی بدون خواب کافی و ورزش کارساز نیست؛ بنابراین بهقدر کافی استراحت کنید و از انجام فعالیتهای جسمی سبک غافل نشوید.
اگر تب بالایی داشته باشید، به مایعات بیشتری نیاز دارید. آب و نوشیدنیهای داغ بدون کافئین انتخابهای خوبیاند. مایعات دارای کالری مثل آبگوشت، شیر، آبمیوه، شربت زنجبیل میتوانند مفید باشند.
غذاهایی با پروتئین زیاد را انتخاب کنید. از شیر، تخممرغ، گوشت، ماهی، مرغ، لوبیا، ماست و اسموتی استفاده کنید. بهجای شیر کمچرب یا بدون چربی، از شیر کامل (که چربی آن گرفته نشده) استفاده کنید. زمانی که نفستنگی دارید، مصرف نوشیدنی راحتتر از خوردن غذاهای جامد است.
خوردن وعدههای غذایی حجیم طی مراحل ابتدایی بهبودی عفونت کرونا سخت است؛ بنابراین وعدههای غذاییتان را با حجم کمتر و دفعات بیشتر در نظر بگیرید. هر روز حداقل ۶ وعده غذایی و میانوعده مصرف کنید. وعده غذایی و میانوعدههای بیشتر کمکتان میکند کالری و پروتئین کافی دریافت کنید.
اگر احساس حالت تهوع یا گلودرد دارید، غذاهایی را امتحان کنید که خوردنشان راحتتر است: غذاهای سرد مثل بستنی، اسموتی یا میوه یخزده؛ غذاهای گرم مثل سیبزمینی پخته، برنج، جوی دوسر، سوپ یا نان تست؛ غذاهای نرم مثل پوره سیب، پنیر محلی، سبزیجات پخته، کاسه میوه یا ماست.
اگر به اسهال شدید یا استفراغ دچار شدید و نمیتوانید آب بدنتان را تأمین کنید، حتما به اورژانس مراجعه کنید.
محدودیت های رژیم غذایی کرونا
مصرف الکل موجب کمآبی میشود و ممکن است سیستم ایمنی شما را ضعیف کند. نوشیدنیهای الکلی را با نوشیدنیهای آبرسان جایگزین کنید. اگر علائم بیماری های گوارشی را دارید، ممکن است هضم غذاهایی مثل سبزیجات و لوبیا و غلاتِ کامل برایتان سخت باشد. این مواد انرژی بیشتری برای هضم لازم دارند و ممکن است معده و مجرای گوارشی شما را دچار ناراحتی کنند. از مواد جایگزینی استفاده کنید که هضم راحتتری دارند.
اگر گلودرد دارید، بیسکویت، کلوچه و غذاهای سفت، تند و اسیدی (لیمو، سرکه) ممکن است گلویتان را تحریک کند. البته بسته به علائمتان ممکن است با خوردن این غذاها کنار بیایید.
غذاهایی که میتوان از قبل آماده کرد
شاید تمایل داشته باشید غذاها و داروهایی بدون نسخه تهیه کنید تا در صورت ابتلا به کرونا از آنها استفاده کنید. مصرف غذاهای تازه را توصیه میکنیم، اما بد نیست چند غذای آماده برای روزهای سخت داشته باشید. سوپ یخزده، غذاهای کنسروی و غذاهای بستهبندی (مثل بیسکویت، نان و میوه یخزده) گزینههای خوبیاند؛ اما بهطور کلی چون افراد مختلف بهشکلی کاملا متفاوت تحتتأثیر این ویروس قرار میگیرند، پیشبینی اینکه دقیقا به چه چیزی نیاز دارید، سخت است.
انتهای پیام/