پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-بیماری گریوز نوعی اختلال در سیستم ایمنی است که منجر به تولید بیش از حد هورمونهای تیروئید (پرکاری تیروئید) میشود. هورمونهای تیروئید بر عملکرد بسیاری از ارگانهای بدن اثر میگذارند، به همین خاطر ممکن است علائم بیماری در هر فرد متفاوت باشد. ببینید بیماری گریوز چیست و با علائم و روش درمان آن آشنا شوید. با ما همراه باشید.
علائم بیماری گریوز
علائم رایج بیماری گریوز عبارتاند از:
علائم گریوز چشمی
حدود ۳۰درصد از افراد مبتلا به بیماری گریوز دچار گریوز چشمی میشوند. در گریوز چشمی، التهاب سیستم ایمنی بر عضلات و بافتهای اطراف چشم اثر میگذارد.
علائم گریوز چشمی عبارتاند از:
علائم بیماری گریوز در کودکان
تشخیص بیماری گریوز
برای تشخیص بیماری گریوز، ممکن است پزشک معاینه فیزیکی انجام دهد و علائم بیماری را بررسی کند. همچنین ممکن است درباره سابقه پزشکی و خانوادگی فرد هم سؤال کند. این آزمایشها به تشخیص این بیماری کمک میکنند:
بیماری گریوز و درمان آن
هدف از درمان بیماری گریوز، توقف تولید هورمونهای تیروئید و جلوگیری از تأثیر هورمونها بر بدن است.
۱. ید رادیواکتیو
در این روش درمانی، فرد ید رادیواکتیو را بهصورت خوراکی مصرف میکند. چون تیروئید برای تولید هورمون به ید نیاز دارد، ید رادیواکتیو را وارد سلولهای تیروئید میکند. پرتوهای رادیواکتیو سلولهای تیروئید پرکار را بهمرور زمان از بین میبرند که باعث میشود غده تیروئید کوچک شود و علائم بهتدریج طی چند هفته تا چند ماه کاهش یابند.
درمان با ید رادیواکتیو ممکن است خطر ابتلا به علائم جدید یا گریوز چشمی را افزایش دهد. این عارضه جانبی معمولا خفیف و موقتی است، اما اگر فرد از قبل دچار مشکلات چشمی متوسط تا شدید باشد، ممکن است این روش درمانی برایش مناسب نباشد و توصیه نشود.
سایر عوارض احتمالی درمان با ید رادیواکتیو حساسیت گلو و افزایش موقتی هورمونهای تیروئیدند. یددرمانی برای زنان باردار یا شیرده استفاده نمیشود.
این روش باعث کاهش فعالیت تیروئید میشود، بنابراین احتمالا بعدها فرد برای تأمین مقادیر طبیعی هورمونهای تیروئیدش به درمان نیاز خواهد داشت.
۲. داروهای ضدتیروئید
این داروها استفاده تیروئید از ید برای تولید هورمون را مختل میکنند. پروپیل تیوراسیل و متیمازول داروهای ضدتیروئید تجویزی هستند. بهخاطر اینکه خطر ابتلا به بیماری کبدی با پروپیل تیوراسیل بیشتر است، معمولا متیمازول اولین انتخاب پزشک است. بااینحال، پروپیل تیوراسیل بهترین داروی ضدتیروئید در سه ماهه اول بارداری است، زیرا متیمازول احتمال بروز ناهنجاریهای مادرزادی را زیاد میکند.
اگر این ۲ دارو بدون درمانهای دیگر استفاده شوند، ممکن است بعدها پرکاری تیروئید عود کند. مصرف هریک از داروها بیشتر از یک سال ممکن است نتایج بلندمدت بهتری داشته باشد. گاهی هم ممکن است داروهای ضدتیروئید قبل یا بعد از درمان با ید رادیواکتیو بهعنوان درمان مکمل استفاده شوند.
عوارض احتمالی هر دو دارو عبارتاند از:
۳. مسدودکنندههای بتا
این داروها تولید هورمونهای تیروئید را مهار نمیکنند، اما جلوی تأثیرگذاری هورمونها بر بدن را میگیرند.
چند نمونه از مسدودکنندههای بتا عبارتاند از:
مسدودکنندههای بتا معمولا برای افراد مبتلا به آسم تجویز نمیشوند، چون این داروها ممکن است باعث حمله آسم شوند. علاوه بر این، ممکن است مهار دیابت را مشکل کنند.
۴. عمل جراحی
جراحی برای برداشتن تمام یا بخشی از تیروئید (تیروئیدکتومی) یکی دیگر از گزینههای درمانی است. پس از این جراحی، فرد برای تأمین مقادیر طبیعی هورمونهای تیروئیدی باید تا آخر عمر داروهای تیروئید مصرف کند.
درمان بیماری گریوز چشمی
علائم خفیف گریوز چشمی با اشک مصنوعی و ژلهای روانکننده برطرف میشوند. اگر علائم شدیدتر باشند، پزشک ممکن است این روشهای درمانی را توصیه کند:
علائم گریوز چشمی ممکن است ۳ تا ۶ ماه پس از بهبود بیماری گریوز بدتر شوند. پس از آن، علائم معمولا بهمدت ۱ سال یا بیشتر ثابت میمانند و سپس خودبهخود بهبود مییابند.
انتهای پیام/