پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-تیروئید غدهای پروانهایشکل است که در جلوی گلو قرار دارد و برای تنظیم بسیاری از فرایندهای متابولیک بدن، هورمون ترشح میکند. بزرگشدن غده تیروئید منجر به بیماری گواتر میشود. ممکن است خود تیروئید بزرگتر شود یا یک یا چند توده کوچک بهنام ندول تیروئید ایجاد کند. در این مقاله درباره علائم، علل و روشهای درمان بیماری گواتر خواهید خواند. با ما همراه باشید.
بیماری گواتر چیست؟
غده هیپوفیز که در مغز قرار دارد عملکرد غده تیروئید را تنظیم میکند. هیپوفیز با ترشح هورمون محرک تیروئید (TSH)، غده تیروئید را وادار میکند هورمونهای تیروکسین (T۴) و تری یدوتیرونین (T۳) بسازد. تیروئید بدون ید کافی نمیتواند این هورمونها را تولید کند، اما حتی در شرایط کمبود ید هم هیپوفیز همچنان به تیروئید فرمان تولید هورمون میدهد و غده تیروئید که تلاش میکند با خواستههای هیپوفیز سازگار شود، بزرگ و منجر به بیماری گواتر میشود.
فرق تیروئید با گواتر چیست؟
فرق تیروئید با گواتر این است که تیروئید غدهای در گلوست که هورمون ترشح میکند، در حالی که گواتر نوعی بیماری است که با بزرگشدن تیروئید ایجاد میشود.
علائم گواتر
علائم کمتر رایج
انواع گواتر
انواع گواتر بر اساس میزان هورمون تیروئید
گواتر سمی: این گواتر زمانی ایجاد میشود که تیروئید بزرگ میشود و هورمون تیروئید بیش از حد تولید میکند.
گواتر غیرسمی: اگر تیروئید بزرگ شود اما میزان هورمون تیروئید فرد طبیعی باشد، گواتر غیرسمی است. به عبارت دیگر، در این شرایط فرد پرکاری تیروئید یا کمکاری تیروئید ندارد.
علل بیماری گواتر
عوامل زیادی میتوانند باعث ابتلای فرد به بیماری گواتر شوند، از جمله:
۱. پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید یعنی غده تیروئید بیش از حد فعال است. علت شایع تیروئید پرکار، بیماری گریوز است که بهسبب آن سیستم ایمنی آنتیبادیهایی تولید میکند که مانند TSH عمل میکنند و غده تیروئید را تحریک میکنند. بر اثر این تحریک بیش از حد تیروئید، گواتر ایجاد میشود.
برخی از علائم پرکاری تیروئید عبارتاند از:
۲. کمکاری تیروئید
کمکاری تیروئید یعنی غده تیروئید کم کار است. غده هیپوفیز به ارسال پیامهای شیمیایی خود ادامه میدهد و به تیروئید دستور میدهد هورمونهایش را تولید کند. غده تیروئید هم که تلاش میکند دستور هیپوفیز را اجرا کند، بزرگ میشود.
بهجز کمبود ید، سایر علل کمکاری تیروئید عبارتاند از:
برخی از علائم کمکاری تیروئید عبارتاند از:
۳. ندول تیروئید
ندولهای تیروئید تودههایی هستند که روی این غده رشد میکنند و به ۲ دسته تقسیم میشوند:
۴. سرطان تیروئید
گاهی اوقات غده تیروئید بهدلیل سرطان بزرگ میشود. هر کسی، صرفنظر از سن یا جنسیت، ممکن است به سرطان تیروئید مبتلا شود. خوشبختانه میزان بروز این سرطان بسیار کم است.
برخی از عوامل زمینهساز سرطان تیروئید عبارتاند از:
تشخیص بیماری گواتر
برخی آزمایشها میتوانند بیماری گواتر و علل زمینهای آن را تشخیص بدهند، از جمله:
گواتر چقدر شایع است؟
شایعترین علت گواتر در سراسر جهان کمبود ید است که حدود ۲٫۲میلیارد نفر را تحتتأثیر قرار میدهد. هرچه کمبود ید شدیدتر باشد، احتمال ابتلای افراد به گواتر بیشتر میشود.
درمان گواتر
۱. مصرف دارو
قرص لووتیروکسین داروی جایگزین هورمون تیروئید است. اگر علت گواتر کمکاری تیروئید باشد، احتمالا پزشک لووتیروکسین تجویز خواهد کرد. در صورتی که علت گواتر پرکاری تیروئید باشد، داروهایی مانند متیمازول و پروپیل تیوراسیل تجویز میشوند. اگر گواتر ناشی از التهاب باشد، ممکن است پزشک آسپرین یا نوعی داروی کورتیکواستروئیدی را تجویز کند.
۲. درمان با ید رادیواکتیو
این درمان در موارد پرکاری غده تیروئید استفاده میشود و شامل مصرف خوراکی ید رادیواکتیو است. پس از درمان با ید رادیواکتیو، احتمالا فرد تا پایان عمر نیاز به هورموندرمانی جایگزین (HRT) دارد.
۳. جراحی
ممکن است پزشک برای برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید (تیروئیدکتومی) جراحی را توصیه کند. اگر گواتر بزرگ باشد و باعث مشکلات تنفسی و بلع شود، ممکن است نیاز به جراحی باشد. گاهی اوقات از جراحی برای برداشتن ندولها نیز استفاده میشود. در صورت ابتلا به سرطان هم باید جراحی انجام شود. بسته به مقدار غده تیروئیدی که برداشته میشود، احتمالا فرد تا پایان عمر نیاز به هورموندرمانی جایگزین (HRT) دارد.
انتهای پیام/