پزشکنا: "طراحی و ساخت زیستحسگر نوری میکروفلوئیدی برای تشخیص زودهنگام سرطان پروستات" عنوان طرحی است که یک فناور ایرانی با حمایت صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور به سرانجام رسانده است.
بیماریها و مشکلاتی که در فرایند درمان آنها ایجاد میشود و شناسایی و تشخیص سریع بیماری و پیداکردن بهترین روش درمان، از موضوعات مهمی است که محققین رشتههای مختلف از جمله شیمی، فیزیک و زیستشناسی را هم درگیر خود کرده است. صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور هم در راستای پیشرفت علمی کشور در این حوزهها، از طرحهای مرتبط با این موضوعات حمایت میکند.
«طراحی و ساخت زیستحسگر نوری میکروفلوئیدی برای تشخیص زودهنگام سرطان پروستات» عنوان طرح مونا سروش است که در قالب رساله دکتری و با راهنمایی هدایت الله قورچیان به انجام رسانده است و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور نیز از آن حمایت کرده است.
سروش در خصوص این طرح اظهار کرد: زیستحسگرهای نوری، در دهه اخیر به ابزاری قدرتمند در شناسایی انواعی از آنالیتهای زیستی و غیرزیستی تبدیل شدهاند. این حسگرها علاوه بر داشتن حساسیت بالا، اندازه کوچکی داشته و مقرون به صرفهاند. به همین دلیل دانش طراحی، ساخت و کاربرد زیستحسگرهای نوری میانرشتهای بوده و تخصصهایی مانند میکروالکترونیک، میکروالکترومکانیک، زیستشناسی مولکولی، شیمی، میکرو نانوتکنولوژی نیز در ساخت آنها به کار میرود.
وی درباره اهمیت اجرای این طرح گفت: اهمیت انجام این پژوهش به دلیل ارائه روشی آسان و ارزان با حساسیت بالا برای شناسایی آنتیژن اختصاصی پروستات است. این آنتیژن بیومارکر اصلی سرطان پروستات است. متأسفانه سرطان پروستات بعد از سرطان ریه دومین عامل مرگومیر جهانی در اثر سرطان را به خود اختصاص داده است. در ایران هم سومین دلیل اصلی مرگ، سرطان است که سرطان پروستات یکی از شایعترین موارد ابتلا سرطان در مردان ایرانی است. به همین دلیل پیداکردن یک روش مناسب برای تشخیص زودهنگام این سرطان، تا حدود زیادی از مرگومیر جلوگیری میکند.