افرادی که زمان زیادی در حالتی ثابت میمانند، به زخم بستر یا زخم فشاری دچار میشوند. این زخمها بر اثر فشار طولانیمدت روی یک نقطه خاص از بدن ایجاد میشوند و ممکن است آنها را در هر نقطهای از بدن ببینید، اما بیشتر در نقاط استخوانی مانند آرنج، زانو، پاشنه، دنبالچه و ساق پاها دیده میشوند. این زخمها درمانشدنیاند، اما گاهی ممکن است کامل التیام نیابند. خوب است بدانید که اگر زخم بستر درمان نشود، ممکن است به مرگ منجر شود. پس برای آشنایی با علائم، علل و روشهای درمان این عارضه به خواندن مقاله ادامه دهید.
زخم بستر که زخم فشاری نیز نامیده میشود، نوعی زخم باز روی پوست است که بر اثر فشار دائم و طولانیمدت روی یک نقطه خاص بدن ایجاد میشود. آسیب بافت و مرگ آن بهعلت کاهش جریان خون به آن ناحیه رخ میدهد. زخم بستر در بیشتر موارد روی پوست قسمتهای استخوانی قرار دارد. شایعترین ناحیههای این نوع زخم عبارتاند از:
زخم بستر بیشتر در سالمندان و کسانی که توانایی حرکت کمی دارند دیده میشود. اگر این عارضه درمان نشود، میتواند عفونتهایی در خون، قلب و استخوانها ایجاد کند و زندگی فرد مبتلا را به خطر بیندازد. البته زخمهای فشاری درمانشدنیاند.
زخم بستر مراحل مختلفی دارد و کادر درمان با تعیین میزان پیشرفت آن میتواند عارضه شما را بهتر درمان کند. معمولا زخمهای درجه ۱ و ۲ نیازی به جراحی ندارند، اما ممکن است درجات ۳ و ۴ با جراحی درمان شوند. اصلیترین مراحل زخم بستر را در ادامه ببینید.
در این مرحله پوست شکافته نشده، اما تغییر رنگ داده است. در افرادی که پوست روشن دارند، ممکن است این ناحیه قرمز به نظر برسد و در افرادی با پوست تیره، آبی یا بنفش. مثلا اگر پوست شما روشن است، با فشاردادن زخم بهجای روشنترشدن، قرمز میشود. این زخم حداقل ۳۰ دقیقه قرمز خواهد بود و همچنین:
پارگی پوست باعث بروز یک زخم سطحی یا بریدگی میشود که ممکن است ترشحات چرکی داشته باشد. این زخم ممکن است مانند تاول پر از مایعات باشد. زخم درجه ۲ بر لایه اول (اپیدرم) و گاهی لایه دوم (درم) اثر میگذارد. این زخم دردناک است و پوست اطراف آن تغییر رنگ میدهد.
این زخم بسیار عمیقتر است و بر لایه چربی پوست اثر میگذارد. زخم درجه ۳ حفرهمانند است و ممکن است بوی ناخوشایندی داشته باشد.
این زخم بسیار عمیق است و ممکن است بسیاری از لایههای بافت یا حتی استخوان را درگیر کند. زخم درجه ۴ با مقدار زیادی بافت مرده و ترشح چرکی همراه است. عفونت در این درجه بیشتر رخ میدهد. در این حالت، ممکن است این موارد مشخص باشند و ببینیدشان:
گاهی اوقات تخمین عمق زخم بستر یا میزان آسیب بافتی غیرممکن است که باعث میشود تعیین درجه زخم کار دشواری باشد. این مشکل معمولا بر اثر خشکشدن زخم رخ میدهد. در این حالت، زخم اینگونه به نظر میرسد:
همچنین ممکن است زخم ضایعههای پوستی به این رنگها داشته باشد:
ممکن است پزشک این پوست مرده یا ضایعات را بردارد تا به عمق دقیق زخم پی ببرد. همچنین ممکن است این نوع زخم به عکسبرداری یا جراحی نیز نیاز داشته باشد.
هر مرحله از مراحل زخم بستر علائم مختلفی دارد و بسته به مرحله آن، ممکن است با این علائم روبهرو شوید:
اگر این زخم دچار عفونت شود، چنین علائمی خواهد داشت:
فشار طولانیمدت علت اصلی زخم بستر است. درازکشیدن روی قسمت خاصی از بدن بهمدت طولانی میتواند باعث تخریب پوست شود. معمولا ناحیههای اطراف لگن، پاشنه و دنبالچه بیشتر در معرض این نوع زخمها هستند. سایر عواملی که باعث ایجاد زخم بستر میشوند عبارتاند از:
این نوع زخم در مکانهایی ایجاد میشود که فشار بیشتر است. فردی که مدت زیادی مینشیند، در این نقاط دچار زخم فشاری میشود:
فردی که بیشتر روی تخت است، در این مناطق دچار زخم بستر میشود:
تغییر حالت مکرر باعث بهبود زخمها و پیشگیری از ایجاد زخمهای جدید میشود. درمان زخم بستر در منزل در مراحل اولیه ممکن است. با وجود این، زخمهای درجه ۳ و ۴ به مراقبت پزشکی نیاز دارند. در ادامه نکاتی را برای درمان بهتر این زخم مطرح کردهایم.
برای این کار میتوانید از پدهای فومی یا بالشتهایی برای بالا نگهداشتن ناحیههای زخم و تغییر حالت بدن استفاده کنید.
زخمهای کوچک را بهآرامی با آب و صابون ملایم بشویید. هنگام تعویض پانسمان، زخم باز را با محلول سالین تمیز کنید.
این کار باعث محافظت از زخم و سرعتبخشیدن به روند درمان میشود. میتوانید از انواع مناسب پانسمان مانند پانسمان ضدباکتری، هیدروکلوئیدی یا حاوی آلژنیک اسید استفاده کنید.
پمادهای موضعی ضدباکتری با عفونت مبارزه میکنند و پمادهای حفاظتی میتوانند از پوست زخمی یا آسیبپذیر محافظت کنند.
میتوانید از ضدعفونیکنندهها، پمادهای محافظتی، پدهای بیاختیاری ادرار و مدفوع و سیستمهای کنترل مدفوع استفاده کنید.
این کار باعث بهبودی زخم میشود. اعضای کادر درمان میتوانتد با فشار بالای آب یا سایر ابزارهای جراحی این بافت را بردارند.
بعضی تشکها، مثلا تشکهای دینامیک یا آنهایی که از فوم ثابت درست شدهاند، میتوانند فشار را کاهش دهند. همچنین بعضی تختها پمپی دارند که مداوم هوا را به تشک میفرستند. پزشک میتواند بهترین نوع تشک را به شما معرفی کند.
پزشک ممکن است برای درمان عفونت پوست، استخوان یا خون آنتیبیوتیک تجویز کند.
با اینکه شواهد محدودی مبنی بر اینکه نوع تغذیه زخم بستر را سریعتر بهبود میدهد وجود دارد، مکملهای پروتئین میتوانند باعث بهبودی سریعتر آن شوند و اندازه زخم را کاهش دهند. دریافت مواد مغذی ضروری و آب کافی نیز برای حفظ سلامت عمومی ضروری است.
ممکن است برای برداشتن بافت مرده، تمیزکردن زخم و بستن لبههای زخم تا حد امکان جراحی توصیه شود. حتی ممکن است جراح از بافت سالم برای درمان زخم بستر استفاده کند. زخمهای فشاری درجه ۳ و ۴ بیشتر به برداشت بافت (دبریدمان) از طریق جراحی نیاز دارند.
برای کاهش احتمال ابتلا به زخم بستر، میتوانید از این راهکارها بهره بگیرید:
بعضی عوارض زخم بستر که ممکن است کشنده باشند، عبارتاند از:
روند التیام شما به درجه زخم بستر بستگی دارد. هرچقدر سریعتر این زخم فشاری تشخیص داده شود، زودتر میتوانید درمان شوید و بهبود یابید. پیشتر گفتیم که پاسخ پرسش «آیا زخم بستر کشنده است» مثبت است. پس بیتردید درمان سریع احتمال بروز عوارض مرگبار مانند عفونت را کاهش میدهد. درجههای آخر زخم بستر معمولا به درمانهای تهاجمیتر نیاز دارند و بهبود آنها بیشتر طول میکشد.
ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند که برای پیشگیری از بروز مجدد زخم بستر، رژیم غذایی و برنامه ورزشی خود را تغییر دهید.
انتهای پیام/