پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-عفونت باکتریایی توسط موجوداتی تکسلولی ایجاد میشود که در بدن تکثیر میشوند یا سمومی تولید میکنند. عفونتهای باکتریایی ممکن است بخشهای مختلف بدن را درگیر کنند از جمله پوست، ریه، مغز و خون. معمولا این عفونتها با آنتیبیوتیک درمان میشوند، اما میدانید چطور میتوان عفونت باکتریایی را شناسایی و درمان کرد؟ برای اطلاع بیشتر درباره این مسئله مهم، تا انتهای مقاله همراهمان باشید.
باکتریها موجوداتی زنده و تکسلولی هستند که بهسرعت تکثیر میشوند. میلیونها باکتری در محیط اطراف یا در پوست و درون بدن ما زندگی میکنند. بیشتر باکتریها نه تنها مضر نیستند، بلکه مفید هم محسوب میشوند و میتوانند به هضم غذا و کشتن باکتریهای مضر بدن کمک کنند. بااینحال اگر همین باکتریهای مفید در جایی قرار بگیرند که برای آنها نیست، ممکن است به شما آسیب بزنند.
عفونت باکتریایی هر نوع بیماری یا عارضهای است که بهواسطه تکثیر باکتریها یا سم ناشی از آنها ایجاد شود. باکتریهای مضر میتوانند هر جایی از بدن بیماری ایجاد کنند، مثلا در پوست، دستگاه گوارش، ریه، مغز، قلب و خون. عفونت باکتریایی در خون میتواند موجب سپسیس شود. علاوه براین، باکتریهایی که معمولا مضر نیستند اما وارد جایی از بدن میشوند که نباید هم میتوانند موجب عفونت شوند.
عفونت باکتریایی بهوسیله ارگانیسمهای زنده تکسلولی با دیواره سخت، غشای ضخیم و مایع درونسلولی ایجاد میشود که خودشان توانایی تکثیر دارند. کمتر از ۱درصد باکتریها میتوانند در انسان بیماری ایجاد کنند. باکتریها میتوانند در محیطهای مختلف، سرما و گرمای زیاد و حتی زبالههای رادیواکتیو زنده بمانند.
ویروسها کوچکتر هستند و بزرگترین آنها کوچکتر از کوچکترین باکتری است. ویروسها ارگانیسمهای بدون سلول با پوشش پروتئینی و محتوای آر.ان.ای (RNA) یا دی.ان.ای (DNA) هستند. برخلاف باکتریها، ویروسها نمیتوانند بدون میزبان زنده بمانند و همیشه برای تکثیر خودشان نیاز دارند که انسان یا سایر موجودات زنده را آلوده کنند. همچنین برای تکثیر باید خودشان را به یک سلول بچسبانند. برخلاف باکتریها، بیشتر ویروسها بیماریزا هستند.
عفونت باکتریایی و ویروسی ممکن است علائم مشابهی مثل سرفه، تب، التهاب، استفراغ، خستگی و گرفتگی عضلانی داشته باشند، اما از نظر ساختار و نحوه درمان با هم تفاوت دارند. آنتیبیوتیکها میتوانند بیشتر عفونتهای باکتریایی را درمان کنند، اما فقط تعداد کمی از عفونتهای ویروسی با دارو درمان میشوند.
با توجه به اینکه چطور در معرض باکتریها قرار میگیرید و کدام قسمت از بدن درگیر میشود، ممکن است عفونتهای مختلفی ایجاد شوند. بعضی از عفونتهای باکتریایی رایج عبارتاند از:
عفونت باکتریایی از طریق قطرات یا گردوغبار موجود در هوا، تماس مستقیم یا غیرمستقیم با باکتری، حاملها (مثل کنه یا پشه) یا غذا و آب آلوده منتشر میشود.
ممکن است عفونت باکتریایی بهعلت تماس با ذرات گردوغبار، قطرات آب یا مخاط آلوده ایجاد شود. بیماری لژیونر، سیاه سرفه، سل، بیماری منگوکوک و گلودرد استرپتوکوکی به این روش منتشر میشوند.
ممکن است عفونت باکتریایی از طریق تماس مستقیم با پوست یا غشای مخاطی آلوده یا تماس غیرمستقیم با سطوح آلوده منتقل شود. عفونتهای پوستی و بعضی از عفونتهای مقاربتی مثل سوزاک و کلامیدیا از جمله عفونتهای باکتریایی تماسی هستند.
عفونتهایی که توسط حشرات (مثل پشه، کنه یا کک) منتقل میشوند جزو این گروهاند، از جمله تب منقوط کوههای راکی، بیماری لایم و شیگلا.
ممکن است آب و غذای آلوده عامل انتقال عفونت باکتریایی باشند. بیماریهای گوارشی مثل ای.کلای و سالمونلا از طریق آب یا غذای آلوده منتقل میشوند.
هر فردی ممکن است دچار عفونت باکتریایی شود و تقریبا همه ما در طول زندگی دچار این نوع عفونت میشویم، اما بعضی بیماریها فرد را بیشتر در معرض عفونت باکتریایی قرار میدهند، از جمله:
علائم عفونت باکتریایی به بخش درگیر با باکتری بستگی دارد. بهجز عفونت پوستی که معمولا با قرمزی و درد پوستی مشخص میشود، علامت اصلی عفونت باکتریایی تب است. البته علائم شایع دیگری مثل لرز، خستگی و سردرد هم وجود دارند. با توجه به محل عفونت علائم متفاوتی بروز میکنند، از جمله:
پزشک با بررسی علائم و معاینات بالینی مثل گوشدادن به صدای قلب و ریه و شکم، بررسی پوست و نمونهبرداری بیماری باکتریایی را تشخیص میدهد. اگر پزشک به عفونت ریه، مغز و سایر اندامهای گوارشی شک کند، آزمایش پرتوی ایکس، سونوگرافی، ام.آر.آی (MRI) و سی.تی اسکن را تجویز میکند. همچنین ممکن است از بخشهای مختلف بدن نمونهبرداری انجام شود، از جمله:
همه عفونتهای باکتریایی نیاز به درمان ندارند و بعضی از آنها خودشان از بین میروند. با وجود این، ممکن است پزشک با توجه به ناحیه درگیر عفونت و میزان جدی بودن آن انواع آنتیبیوتیک را تجویز کند، از جمله:
ممکن است پزشک برای ازبینبردن درد و ورم داروی مسکن یا داروهای ضدالتهابی تجویز کند. همچنین داروهای کاهش درد یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای کاهش تب تجویز میشوند. داروی ضدسرفه برای ازبینبردن سرفه و سرم برای رفع کمآبی گزینههای مناسبی هستند.
بیشتر عفونتهای باکتریایی مثل زردزخم و کورک معمولا جدی نیستند و بهراحتی با آنتیبیوتیک درمان میشوند. بااینحال، بعضی از عفونتهای باکتریایی که به عمق بدن مثل خون، قلب، مغز و ریه نفوذ میکنند میتوانند زندگی فرد را به خطر بیندازند.
بله. بسیاری از عفونتهای باکتریایی مثل سیاهسرفه، سل، استرپتوکوک و باکتریهای مقاربتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. البته عفونتهایی که از طریق غذا، پشه یا کنه منتقل میشوند معمولا مسری نیستند.
اگر برای درمان بیماری باکتریایی آنتیبیوتیک تجویز شود، معمولا باید ۱ تا ۲ هفته از آن استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است بیماری شما طولانیتر شود.
انتهای پیام/