پزشکنا: اختلال ضربان قلب که به فیبریلاسیون دهلیزی معروف است، عمدتاً در افزایش خطر سکته مغزی در افراد نقش دارد.
اما یک مطالعه جدید نشان میدهد که خطر ابتلاء به نارسایی قلبی در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی بسیار بیشتر از سکته مغزی است.
دکتر «نیکلاس وینتر»، محقق ارشد در مرکز تحقیقات خدمات بهداشتی در دانشگاه آلبورگ دانمارک، میگوید: «در حقیقت، خطر نارسایی قلبی مرتبط با فیبریلاسیون دهلیزی، دو برابر خطر سکته مغزی در طول زندگی است.»
بر اساس نتایج منتشر شده، از هر پنج بیمار مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، دو نفر (۴۲٪) دچار نارسایی قلبی میشوند، در مقایسه با یک نفر از هر پنج بیمار (۲۰٪) که دچار سکته مغزی میشود و یک نفر از هر ۱۰ بیمار (۱۰٪) که دچار حمله قلبی میشود.
محققان به این نتیجه رسیدند: «اگرچه دستورالعملهای فیبریلاسیون دهلیزی اصولاً بر پیشگیری از سکته مغزی تمرکز دارند، یافتههای ما نشان میدهد که نارسایی قلبی عارضه اصلی این بیماری است».
این مطالعه همچنین نشان داد که تعداد زیادی از مردم که به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا میشوند در معرض خطر بالا نارسایی قلبی و سکته هم هستند.
به گفته محققان، قبلاً از هر چهار نفر یک نفر در مقطعی از زندگی خود به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا میشدند. این تعداد در حال حاضر به یک نفر از هر سه نفر رسیده است.
انجمن قلب آمریکا میگوید فیبریلاسیون دهلیزی خطر سکته مغزی را افزایش میدهد زیرا ضربان نامنظم قلب باعث میشود خون در حفرههای بالایی قلب جمع شده و لخته شود.
اما فیبریلاسیون دهلیزی همچنین میتواند منجر به نارسایی قلبی شود، و زمانی رخ میدهد که قلب نتواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن را پمپ کند.
به گفته این انجمن، فیبریلاسیون دهلیزی میتواند باعث شود که قلب آنقدر تند بزند که هرگز به درستی از خون پر نمیشود تا به بدن پمپاژ کند.
برای مطالعه جدید، محققان دادههای سلامتی ۳.۵ میلیون بزرگسال دانمارکی را که بدون سابقه فیبریلاسیون دهلیزی بودند، تجزیه و تحلیل کردند. این افراد در یک دوره ۲۳ ساله، از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲، ردیابی شدند تا ببینند آیا به اختلال ضربان قلب دچار شده اند یا خیر.
سپس محققان آنها را دنبال کردند تا ببینند که آیا بعداً مبتلا به نارسایی قلبی، سکته مغزی یا حمله قلبی تشخیص داده شده اند یا خیر.
به طور کلی، مردانی که مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی تشخیص داده شده بودند، نسبت به زنان، ۴۴ درصد در مقابل ۳۳ درصد، خطر نارسایی قلبی بالاتری داشتند. همچنین مردان نسبت به زنان، ۱۲ درصد در مقابل ۱۰ درصد در معرض خطر حمله قلبی بودند.
اما زنان مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی در معرض خطر بیشتر سکته مغزی بودند، ۲۳٪ در مقابل ۲۱٪.
محققان گفتند: «یافتههای ما توجه بیشتر به پیشگیری از نارسایی قلبی پس از فیبریلاسیون دهلیزی را تشویق میکند.»
به گفته محققان، این موارد میتواند شامل تشویق بیماران به ورزش و کاهش وزن، توسعه درمانهای مؤثر برای فیبریلاسیون دهلیزی و نارسایی قلبی و طراحی برنامههای توانبخشی قلبی برای بهبود قدرت قلب باشد.