پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-لارنژیت نوعی التهاب حنجره است که بهعلت تحریک یا عفونت حنجره یا استفاده زیاد از آن ایجاد میشود. شاید از خودتان بپرسید که این بیماری چه نشانههایی دارد و چطور میتوان آن را تشخیص داد و درمان کرد. برای رسیدن به جواب این سؤالات تا انتهای مقاله همراهمان باشید.
حنجره در قسمت بالایی گردن و درست پشت گلو قرار دارد. درون حنجره تارهای صوتی قرار دارند. در حالت عادی، تارهای صوتی بهآرامی باز و بسته میشوند و با حرکت و ارتعاش آنها صدا تولید میشود، اما بهسبب لارنژیت تارهای صوتی تحریک و ملتهب میشوند، در نتیجه صدایی که از آنها خارج میشود تغییر میکند. در بعضی از انواع لارنژیت، صدای بیمار تقریبا غیرقابلتشخیص میشود.
ممکن است لارنژیت کوتاهمدت (حاد) یا طولانیمدت (مزمن) باشد. معمولا لارنژیت بهعلت عفونتهای ویروسی موقت ایجاد میشود و جدی نیست. البته ممکن است که گرفتگی دائمی صدا نشانه نوعی بیماری زمینهای جدیتر هم باشد.
اغلب لارنژیت موقتی است و بعد از برطرفکردن علت زمینهای، بهبود مییابد. لارنژیت حاد علل مختلفی دارد، از جمله:
عفونت ویروسی مشابه سرماخوردگی؛
فشار صوتی ناشی از فریادزدن یا استفاده بیشازحد از تارهای صوتی؛
عفونت باکتریایی (این عامل شیوع کمتری دارد)؛
نوشیدن زیاد الکل.
لارنژیتی که بیش از ۳ هفته طول بکشد لارنژیت مزمن نامیده میشود. این نوع لارنژیت معمولا بهسبب تماس با محرکها در طول زمان ایجاد میشود. همچنین ممکن است که علت لارنژیت مزمن فشار به تارهای صوتی و آسیب به آنها یا رشد گره یا ندول روی تارهای صوتی باشد. علل مختلف لارنژیت عبارتاند از:
بعضی مواقع که لارنژیت بهعلت عفونت ایجاد میشود، ممکن است این عفونت به نواحی دیگر مجرای تنفسی هم منتقل شود.
بیشتر مواقع علائم لارنژیت کمتر از ۲ هفته طول میکشند، اما گاهی مشکل جدیتر یا طولانیتر است. لارنژیت علائم مختلفی دارد که معمولا در کودکان و بزرگسالان مشابهاند، از جمله:
معمولا لارنژیت حاد با خود مراقبتی، مثل استراحتدادن به حنجره و نوشیدن مایعات فراوان، درمان میشود. استفاده زیاد از حنجره در زمان لارنژیت حاد میتواند به تارهای صوتی آسیب بزند. اگر علائم لارنژیت بیشتر از ۲ هفته طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز بعضی علائم باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، از جمله:
اگر کودک شما علائم خاصی داشت باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، از جمله:
ممکن است این علائم نشانه خناق یعنی التهاب حنجره و مسیر هوایی زیر آن باشند. هرچند معمولا خناق در خانه قابلدرمان است، علائم شدید آن به مراقبت پزشکی نیاز دارد. از طرفی شاید اینها علائم اپیگلوتیت باشند، یعنی التهاب بافتی بهنام اپیگلوت که همچون دریچه نای را میپوشاند. این بیماری میتواند زندگی فرد را تهدید کند.
لارنژیت بهراحتی از کودکی به کودک دیگر منتقل شود.
شایعترین علامت لارنژیت گرفتگی صداست. این حالت میتواند از گرفتگی صدای خفیف تا ازدسترفتن کامل صدا باشد. اگر گرفتگی صدای مزمن داشته باشید، پزشک سابقه پزشکی و علائم شما را بررسی میکند. همچنین پزشک به صدای حنجره شما گوش میدهد و تارهای صوتی شما را بررسی میکند و ممکن است شما را به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع دهد.
ممکن است برای تشخیص لارنژیت از این تکنیکها هم استفاده شود:
لارنژیت حاد معمولا خودبهخود طی یک هفته بهبود مییابد. استراحتدادن به حنجره، نوشیدن مایعات فراوان و مرطوب نگهداشتن هوا میتواند به بهبود علائم کمک کند.
درمان لارنژیت مزمن با درمان علل زمینهای آن انجام میشود. در این شرایط ممکن است درمان دارویی انجام شود، از جمله:
همچنین ممکن است به صوتدرمانی نیاز داشته باشید تا رفتارهای آسیبزننده به حنجره را کاهش دهید. در بعضی موارد هم جراحی لازم است.
گاهی اوقات روشهای خودمراقبتی و درمانهای خانگی میتوانند علائم لارنژیت را کاهش دهند و فشار روی حنجره را کم کنند، از جمله:
برای پیشگیری از خشکی و التهاب تارهای صوتی میتوان چند کار انجام داد، از جمله:
انتهای پیام/