پزشکنا:خبرگزاری پزشکی-پیچ خوردگی مچ پا یکی از صدمات رایجی است که احتمالا همه ما حداقل ۱ بار دچارش شدهایم. در این مقاله، هرآنچه را باید درباره این آسیب و روشهای درمانش بدانید، برایتان نوشتهایم.
وقتی یکی از رباطهای اطراف مفاصل دچار کشیدگی یا پارگی میشود، پیچخوردگی رخ میدهد. احتمال پیچخوردگی هرکدام از رباطهای بدن وجود دارد، اما شایعترین آنها پیچ خوردگی مچ دست، پا و زانوست که معمولا بر اثر زمین خوردن رخ میدهند.
پیچ خوردگی مچ دست زمانی رخ میدهد که موقع افتادن روی دستتان فرود میآیید و پیچ خوردگی زانو هم وقتی که پایتان ناگهان پیچ میخورد و باعث زمینخوردن شما میشود. در هر ۲ حالت، رباطهای اطراف استخوانهای زانو یا مچ دست دچار کشیدگی یا پارگی میشوند.
مفصل مچ پا پای شما را به ساق پا متصل میکند. ۳ رباط استخوانهای مچ پا را محکم سر جای خود نگه داشتهاند و از جابهجاشدن آنها پیشگیری میکنند. وقتی یکی از این ۳ رباط بیش از حد کشیده یا پاره شود، مچ پا دچار پیچخوردگی میشود. البته برخی از افراد پیچخوردگی را با رگبهرگشدن اشتباه میگیرند.
وقتی پای کسی رگبهرگ میشود، ماهیچهها یا بافتهایی که ماهیچهها را به استخوان متصل میکنند صدمه میبینند نه رباطها.
پیچخوردگی مچ پا بر اساس شدت به ۳ دسته تقسیم میشود:
کشیدگی بیش از حد مچ پا به رباطهای اطراف آن صدمه میزند. این وضعیت معمولا مواقعی پیش میآید که پا بهسمت داخل یا بیرون میچرخد. معمولا پیچخوردگی در این موقعیتها رخ میدهد:
زنان و کودکان و نوجوانان معمولا در برابر پیچخوردگی مچ پا آسیبپذیرترند. همچنین برخی عوامل شما را در معرض خطر پیچخوردگی مچ پا قرار میدهند. از جمله:
هر زمان که مچ پایتان پیچ خورد، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک ابتدا مچ پایتان را معاینه میکند تا مطمئن شود مچ نشکسته باشد یا آسیب جدی دیگری ندیده باشد. هنگام معاینه، وضعیت عصبها و رگهای خونی پا و تاندون (زردپی) آشیل هم بررسی میشود. البته اگر پیچ خوردگی مچ پا خیلی شدید باشد، پزشک با تصویربرداری وضعیت استخوانهای پا را هم بررسی میکند:
یادتان باشد پس از پیچخوردگی مچ پا، حتما به پزشک مراجعه کنید چراکه اگر این آسیب بدون درمان رها شود، ممکن است به مشکلی حادتر بدل شود یا باز هم بارها دچار پیچخوردگی شوید. مشکلات حاد ناشی از پیچ خوردگی مچ پا عبارتاند از:
درمان هر نوع صدمه و جراحت زمانبر است و نباید تصور کنید که پیچخوردگی مچ پا یکشبه درمان میشود. صبوری، مراقبت مناسب و استراحت بهاندازه کافی، بهبود مچ پا را سرعت میبخشند.
درمان خانگی پیچخوردگی مچ پا بیشتر مناسب افرادی است که دچار صدمات خفیف شدهاند. البته درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل راحت و بیدردسر است و در ادامه برخی از اقدامات لازم را توضیح میدهیم.
وقتی مچ پا پیچ میخورد و بافتهای آن ملتهب میشوند، اولین و مهمترین کاری که باید انجام دهید، استراحت و ثابت نگهداشتن مچ پایتان است. میتوان با استفاده از بریس (Brace) یا آتل مفصل مچ پا را بیحرکت نگه داشت.
یکی از رایجترین اقدامات بعد از پیچ خوردگی مچ پا استفاده از یخ است. احتمالا بهترین درمان خانگی استفاده از یخ است. باید یخ را روی مچ پای خود قرار دهید تا از سرعت جریان خون بکاهید و اینطوری از تورم، قرمزی و داغی محل آسیبدیده کم کنید. در ضمن اگر بلافاصله پس از پیچخوردگی مچ پا روی آن یخ قرار دهید، از بروز التهاب پیشگیری میکنید.
با استفاده از باندهای کشی، مچ پا را محکم ببندید تا فشار ناشی از باند از تورم احتمالی مچ پا بکاهد. البته مراقب باشید باند را آنقدر محکم نبندید که جلوی جریان خون را بگیرد.
مچ پای صدمهدیده را تا حد امکان بالا نگه دارید. این کار مایع اضافی جمعشده در ناحیه صدمهدیده را دوباره جذب بدن میکند.
اگر درد و تورم مچ پا بسیار آزاردهنده بود، میتوانید از داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای تسکین درد و تورم استفاده کنید. پماد برای پیچ خوردگی مچ پا هم وجود دارد و میتوانید با استفاده از آن از درد و ناراحتی مچ پای صدمهدیده بکاهید.
هرگز بدون توصیه پزشک یا فورا پس از صدمهدیدن سراغ ورزش نروید. البته بعد از مدتی استراحت، در صورت خفیف یا متوسطبودن شدت پیچخوردگی مچ پا، میتوانید بعضی ورزشهای ساده و ملایم را شروع کنید. ورزش سرعت درمان را زیاد میکند. البته مراقب باشید ورزشهایی را انجام ندهید که مچ پایتان را در معرض پیچخوردگی دوباره قرار میدهند. اجازه دهید روند درمان بهخوبی طی شود.
اگر آسیب شدید باشد، نمیتوانید از درمانهای خانگی استفاده کنید و حتما باید به پزشک مراجعه کنید. در این حالت ممکن است مجبور باشید ۱ تا ۲ هفته مچ پایتان را ثابت نگه دارید و موقع حرکت از عصای زیربغل استفاده کنید تا مچ پایتان را روی زمین نگذارید.
بعد از اینکه پیچخوردگی درمان شد، شاید مجبور به انجام فیزیوتراپی شوید تا انعطافپذیری و قدرت مچ پایتان بازگردد. در ضمن اگر پیچخوردگی مچ پا سبب پارگی رباطها شده باشد، درمان آن ۳ تا ۶ ماه طول میکشد.
مچ پاهایتان را قوی و منعطف نگه دارید. میتوانید ورزشهای منعطف نگهداشتن مچ پا را از پزشک یا فیزیوتراپیست بیاموزید.
برای هر فعالیتی، بهویژه فعالیتهای ورزشی، کفش مناسب به پا کنید.
موقع راهرفتن یا ورزشکردن، مراقب سطوح ناصاف باشید
انتهای پیام/